Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakušan překročil pomyslný Rubikon, udeřil Rajchl

1. 11. 2022

Rakušan překročil pomyslný Rubikon, udeřil Rajchl

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl se v živém vysílání na platformě Facebook pustil do kritiky ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jehož výroky označil za „nehorázné, nedůstojné, hloupé a urážející tento národ“.

Jindřich Rajchl (PRO)

1. listopadu 2022 - 10:30

 

„Užijte si svých třicet stříbrných. Občané procitnou, smetou tuto vládu národní zkázy na smetiště dějin a složí vám účty za vaši zradu na naší vlasti!“ I to zaznělo ve vysílaní lídra strany PRO Jindřicha Rajchla. Ten vyčetl ministrovi vnitra Vítovi Rakušanovi neznalost historie i současné politické situace a vyzval ho k rezignaci. Šlo o páteční demonstraci, jejíž svolavatele a účastníky vicepremiér kritizoval v předešlém vyjádření.

 

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl se v živém vysílání na platformě Facebook pustil do kritiky ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jehož výroky označil za „nehorázné, nedůstojné, hloupé a urážející tento národ“. Advokát a opoziční politik tak reagoval na video z Letenské pláně, které Rakušan zveřejnil den před konáním protivládní demonstrace na Václavském náměstí 28. října a v němž mimo jiné prohlásil, že si přeje, aby místo, kde se zrovna nachází, v den státního svátku zůstalo prázdné, a následně diváky ujistil, že se nepomátl.

 

Tím první vicepremiér projevil svůj nesouhlas s plánovanou protestní akcí proti jeho vládě. Rajchl však hned připomněl, že demonstrace byla od začátku plánována na Václavské náměstí, nikoli na Letnou, kde stál v předtočeném videu Rakušan. „Ministr vnitra této země netuší, kde se koná demonstrace, na kterou plánuje dorazit 100 tisíc lidí?“ pohoršil se Rajchl. „Jestli nevíte, pane ministře, kde ta demonstrace je, kde se koná, tak jste se pomátl. Definitivně!“ dodal opoziční lídr, který řečnil na předešlých dvou zářijových demonstracích.

 

Rajchl také poukázal na Rakušanovu neznalost historie, a to konkrétně událostí týkajících se převratu v listopadu 1989. Ministr vnitra totiž ve svém předtočeném vyjádření uvedl: „Před 33 lety se tady na té Letenské pláni sešly statisíce lidí, kteří chtěli svobodu, demokracii, kteří chtěli, aby se naše země vrátila zpátky do Evropy. A na zítra si ten samý prostor zarezervovali lidé, kteří chtějí opak, kteří nás z Evropy chtějí vytrhnout někam směrem na východ. Chtějí, abychom se zase zpátky přimkli k ruským okupantům. Chtějí, abychom se bratříčkovali s těmi, kteří se chovají na Ukrajině jako barbaři…“, prohlásil na videu Rakušan.

 

 

Rajchl ovšem připomněl, že v listopadu roku 1989 se na Letenské pláni žádné protestní akce nekonaly. „Na Letenské pláni před 33 lety nikdo nebyl. Demonstrace na Letenské pláni začaly až po 17. listopadu. V žádném případě ne 28. 10. 28.10. byla demonstrace na Václavském náměstí,“ opravil dějepisné znalosti ministra vnitra někdejší člen Trikolory a současný šéf strany PRO.

 

„Pane ministře, když ani nevíte, kde byly před třiatřiceti lety demonstrace, a když nevíte, kde je ta demonstrace dnes, tak nemáte na svém místě co dělat. Jste naprosto nekompetentní figura, která je naprosto nedůstojná této funkce. Vy jste selhal, pane Rakušane. Vy jste ukázal základní neznalost moderní české historie. Vy jste ukázal absolutní neorientaci v tom, co se děje v našem státě,“ hřímal Rajchl a celou záležitost následně označil za „skandál naprosto neuvěřitelných rozměrů“, hřímal Rajchl.

 

Rajchl závěrem Rakušana vyzval k rezignaci, a to prý hned z několika důvodů. Vadí mu například, že ministr vnitra ve svém vyjádření označil svolavatele demonstrací za „šmejdy“ a „ruskou pátou kolonu“.

 

 

Celý příspěvek Jindřicha Rajchla můžete shlédnout ZDE

 

„Jak si to vůbec můžete dovolit? Kdo vám dal to právo?“ roznítil se Rajchl. Na Rakušanovo tvrzení, že má pochopení pro obyčejné lidi, ale že svolavatelé protivládních demonstrací jsou ruskými agenty a pro ty porozumění nemá, odpověděl Rajchl slovy: „Já mám pochopení pro to, že se obáváte chvíle, kdy naši občané definitivně procitnou, smetou tuto vládu národní zkázy na smetiště dějin a složí vám účty za vaši zradu na naší vlasti, ale nemám ani nebudu mít pochopení pro kolaboranty s cizími zájmy, kteří zaprodali zájmy této země a tohoto národa za svůj osobní prospěch. Užijte si rychle těch vašich třicet stříbrných jako Jidáš, za něž jste nás prodal. Váš čas se totiž neúprosně krátí,“ pokračoval Rajchl.

 

Také jsme psali:

Zdeněk Lanz: Hrůza na Letné

 

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který byl v minulosti aktivní například v boji proti vládním covidovým opatřením a byl řečníkem na minulých dvou demonstracích Česko na 1. místě, tentokrát na pódiu nevystoupil. Na Václavské náměstí se ale vydal a byl přítomen v davu pod tribunou, kde si povídal s demonstrujícími.

 

A je vidět, že Rakušanův výtvor Rajchla vytočil nebývale. Po živém vysílání napsal na svůj profil ještě jeden vzkaz:

 

„Dnes jsem dostal odhadem několik set zpráv, jež vyjadřují pobouření nad rozhodnutím Víta Rakušana pověsit onen velmi nevkusný plakát s pytlem na mrtvoly na budovu ministerstva vnitra. Jsem osobně přesvědčen, že zobrazení žijícího člověka v pytli na mrtvoly je nepřímým naváděním k usmrcení takového člověka.

 

Také jsme psali:

Jednou za to někoho zavřou, říká k nákupu vakcín Hamplová

 

Stejně tak jsem pevně přesvědčen, že kdyby si někdo pověsil na svoji budovu plakát, kde by v pytli na mrtvoly byl třeba Volodymyr Zelenskyj či právě Vít Rakušan, tak u něj bude policie druhý den, stejně jako u autora komentáře "aspoň už vím, kam s tím samopalem mám jít" pod pozvánkou lžispolku Miliony chvilek pro demokracii na zítřejší demonstraci.

 

Proto jsem se rozhodl prověřit to, jak rovnocenně přistupují orgány činné v trestním řízení k těmto skutkům a podat na Víta Rakušana trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu Podněcování k trestnému činu dle ustanovení § 364 trestního zákoníku.

 

Jsem velmi zvědav, zda bude už v pondělí sedět na výslechu na policejní služebně. Pokud nikoliv, tak můžeme směle konstatovat, že naše země již není demokratickým právním státem, neboť v ní není zaručena rovnost před zákonem.

 

Také jsme psali:

Usvědčen ze lži! Toto si za rámeček Fiala nedá

 

Mám silný pocit, že pan Rakušan překročil pomyslný Rubikon. Napsalo mi opravdu neuvěřitelné množství lidí, kteří dosud nebyli plně na naší straně, že tohle už je opravdu za hranou a že je třeba již něco udělat.

 

Tenhle dětinský kousek pana učitele z Kolína, jenž se zcela omylem dostal na post, pro jehož výkon nemá odborné ani morální předpoklady, bude začátkem definitivního pádu této vlády. Jsem totiž přesvědčen, že tahle šílenost dokáže spojit i zdánlivě nespojitelné. A to bude jejich konec," uzavřel svůj příspěvek předseda strany pro Jindřich Rajchl.

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)