Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakušan mezi šváby a štěnicemi Marek Řezanka

16. 7. 2022

Rakušan mezi šváby a štěnicemi

Marek Řezanka 

Ministr vnitra, Vít Rakušan, uveřejnil dne 9. 7. na Facebooku status následujícího znění:

S bojem proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě to myslíme vážně. Jsem rád, že policie připravila vznik nové elitní jednotky, která se těmhle velmi aktuálním hrozbám bude naplno věnovat. Což se nebude líbit extremistům, teroristům a různým proruským švábům, na které si právě tahle jednotka bude chtít posvítit. Vznik jednotky je výsledkem dvouleté práce policistů a státních zástupců v rámci skupiny REFORMA.

Čekám, kdy po vzoru Výboru pro potírání mandelinky bramborové vznikne Výbor pro potírání ruského švába. Je evidentní, že ministr Rakušan, který by měl neprodleně odstoupit kvůli střetu zájmů, neboť může být podezírán z podjatosti a maření vyšetřování svých stranických kolegů, kdy v případě Gazdíka s Polčákem buď zhruba deset let nevěděl, že používají šifrovaný software v mobilních telefonech, ani to, kdo jim ho platí a z jakého důvodu, což by ho samo o sobě mělo na resortu vnitra diskvalifikovat, nebo to věděl velice dobře – a pak by měl být sám vyšetřován, odvádí od korupční aféry hnutí STAN pozornost. Odvádí ji k cenzuře a nálepkování. „Ruský šváb“ totiž není nic jiného než nálepka, kterou lze aplikovat na kohokoli, kdo se znelíbí svými názory.

 Již samotný fakt, že ministr veřejně použil výraz „ruský šváb“ v souvislosti s tím, že by si na něho měla „posvítit policie“, je alarmující a měl by znamenat konec působení Víta Rakušana na resortu vnitra. Vláda by měla proti etiketizaci bojovat, ne ji podporovat. To by ale nesměla být vláda Petra Fialy.

 Jestliže přistoupíme na chování ministra Rakušana, můžeme také nálepkovat. Pokud jsme pro něho „ruskými šváby“, on pro nás může být chapadlem chobotnice či medúzy. A nepotřebujeme ani hledat důkazy, neboť těmi se nikdo v případě nálepkování nezabývá.

 Velice by nás mělo znepokojovat, že v případě, že je někdo označen za „ruského švába“, bude se jeho osobou zabývat nějaká elitní jednotka. Domnívám se, že speciální jednotky by se spíše měly zabývat propojením vlády a organizovaného zločinu – a ne tím, co si myslí pan Vonásek či paní Ouholičková. V opačném případě jsme svědky kriminalizace svobody myšlení. Nálepka nepotřebuje obsah. Nálepce stačí adresát. „Ruským švábem“ tak může být kdokoli, kdo nesouhlasí s vládní linií – a vůbec se nemusí jednat o Rusko. Napíšeš, že vláda je neschopná, jsi ruský šváb. Požaduješ prošetření vládních afér, jsi ruský šváb. Dorazíš na protivládní demonstraci, jsi ruský šváb. Dovolíš si kritizovat politiku Evropské unie, jsi ruský šváb. A co nejhorší: Podporuješ opozici: Jsi ruský šváb.

 Takže stačí být označen jako podrývač stávajícího řádu bez ohledu na jeho povahu či funkčnost – a občan se rázem stává podezřelým živlem – extremistou, teroristou – a nově i tím ruským švábem.

Nedovolme, aby kdokoli z nás byl popotahován, natož souzen, za svůj názor a za právo se o něj veřejně podělit.

 Po Janu Lipavském, za jehož nediplomatické vystupování v pozici ministra zahraničních věcí je nucen prezident republiky pronášet omluvy, je Vít Rakušan dalším ministrem, jehož působení lze bez nadsázky označit za ostudné. Ani jeden z výše jmenovaných se do ministerské funkce nikdy neměl dostat – a je skandální, že se tak stalo. Oba hrubě poškozují Českou republiku jako takovou.

 Neměli bychom si nechat líbit, že jen proto, že máme vlastní názory, nás policejní aparát označí za hrozbu a „bude se nám věnovat“. Takovéto chování represivních složek má jednotnou definici – říká se mu totalitní. Pokud po jeho aplikaci volá samotný ministr vnitra – a premiér s ním souhlasí, je situace zralá na okamžitou výměnu vlády.      

 Situace je o to vážnější, že probíhá za předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Tím pádem lze konstatovat, že mezi hlavní hodnoty EU se nyní nově dostala absence jakékoli diplomacie spolu s voláním po umlčování názorových odpůrců. V takovém případě ale nechápu, co lovci „ruských švábů“ kritizují na Rusku. Největšími „ruskými šváby“ se v tomto světle jeví právě Lipavský s Rakušanem – neboť lepší agenty rozkládající Evropskou unii aby Vladimir Putin pohledal.

  

Rakušan nám poví…

 

Korupce vládním STANem přímo smýká.

Střecha se bortí – uhnilé jsou krovy.

Ministr vnitra hraje pistolníka,

vyhlásí válku přímo Satanovi.

Prý bude ve svém boji zásadový:

Zakáže se nám dívat na chapadla

chobotnice, jež nezřízeně kradla.

Korupci STANu zakryje holt křoví.

Už aby tahle vláda hnusu padla:

Rakušan, kdo je „ruský šváb“, nám poví.

 

Vládne nám zločin – je to šlamastyka.

Lze říct, že stát náš už je banánový.

Fronty se stojí – mnohý problém tiká.

V médiích šlapou šlapky Bakalovy:

Neřeknou nic, co předem nenapoví

ten, komu slouží za hromadu žrádla.

Ministr zatím dbá jen o kukadla.

Předstoupí před nás drze s těmi slovy:

Aféra se již podle něho zvládla.

Rakušan, kdo je „ruský šváb“, nám poví.

 

Zatím nás za náš postoj nezatýká,

ale již vane vichr nárazový.

Aby dál mlaskat mohla jistá klika,

utuží režim? Klidně ano – kdo ví?

Známe již ty, kdo mandelinku loví.

Že by nás tato vláda nenapadla?

Pije nám krev – už tím, kolik má sádla.

Kde je ta změna? V čem je přístup nový?

Země je suchá, rozpraskaná, zvadlá:

Rakušan, kdo je „ruský šváb“, nám poví.

 

Odpor je nutný – vláda by dál smrádla.

Denně je tuna špinavého prádla.

Petr se směje. Fiala si hoví.

Občas je dobrý pohled do zrcadla:

Rakušan, kdo je „ruský šváb“, nám poví…