Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řádí jak kuna v kurníku

4. 10. 2022

Řádí jak kuna v kurníku

 

Doma jsme byli zvyklí šetřit, počítali jsme každou korunu. Fialova vláda to je jiný kabrňák, miliardy na ministerstvu obrany létají sem, miliardy létají tam. 90 miliard na nákup 24 letadel F-35. Pro přiblížení, cena je složená z 50 miliard za nákup letounů, z 30 mld. na vybavení a z dalších 10 mld. na samotný roční provoz. Každý z nás, včetně nemluvňat, vytáhne z kapsy 9 tisíc korun českých, ta cena ale ještě není konečná. Každoročně nám budou za jejich provoz ubývat další miliardy z kapes.  

 

Fiala volá po úsporách, ale sám se tak nechová, příkladem je právě armádní rozpočet,  ten na rozdíl od jiných rozpočtových kapitol prudce roste. Vedle F- 35, vláda chce ještě nakoupit tanky, děla, obrněnce, …  vše to nejlepší, tedy to nejdražší. Ministerstvo obrany v návrhu státního rozpočtu na příští rok má navýšení, z letošních 89mld  nárůst na 110mld.  V době, kdy v našich domácnostech osekáváme každou zbytečnou korunu, šetříme žárovkou, plynem, teplem…  dokonce máme doporučeny na zimu dva svetry, či podvlékačky. Zatím co horní paluba stále tančí, desetitisíce dětí nemají na školní obědy, na sportovní aktivity, na kroužky,….  

 

Drtí nás dvouciferná inflace, dokonce jedna z nejvyšších v EU a s tím spojený růst cen za energie, ten dopadá na školství, zdravotnictví, ale i na sport, či kulturu. Naši otcové, dědové  budovali energetické zdroje a my dnes nakupujeme elektrickou energii za nehorázné ceny. Nedivme se občanům, že s blížící se zimou a s pohledem na zcela pasivní vládu,  rostou jejich obavy. Je zcela zřejmé, že vláda Fialy zaspala problém z energiemi, ten je již z loňského září, denně jsme sledovali fronty těch zoufalých před kancelářemi prodejců energií.  K těm obavám nepřispívají urážlivé, či komické výroky pravicových politiků, vhodné spíše do Haškových povídek, nebo do divadla Járy Cimrmana.

 

Není to tak dlouho, co Fialova pravicová vláda nás zahlcovala svým velkolepými plány, brilantními řešeními, stačilo však jen pár měsíců a všechno je jinak. Vláda osekává miliardy,  nechlubí se tím,  občas se něco „provalí“.  Příkladem může být  článek v jinak zcela provládním týdeníku Respekt : „ Zkáza české kultury“, z letošního června, který upozorňuje na katastrofální stav české kultury. Jako příklad je vedle dalších divadel, galérií, uváděno Národní divadlo, které nemá na plnohodnotný provoz. Ve výpočtu těchto chmurných zpráv bych mohl pokračovat, většina z nás to ale pociťuje denně. Jak pokračuje inflace, růst cen, bude přibývat těch co nemají na obědy, na nájem, na teplou vodu….

 

Na rozdíl od vlády i ta babička v Podkrkonoší se na zimu důkladně připravuje. Nakoupí v létě uhlí, dříví, když je lacinější. Ta babička ví, že po podzimu přijde zima.

      

Při pohledu na ty študované, ale bezradné  ministry mě pojímá hrůza, co nás ještě čeká.   Fialova vláda se stává trapnou a to je to nehorší, co politika může potkat. Snaha zamaskovat včerejší volební neúspěch se nevede, po žluté kartě přijde červená. Strakovku obchází strach z občanů.

 

Přemysl Votava   

(Česká strana národně sociální)