Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radetzky i Liechtensteini - nikdy ku prospěchu Čechů

26. 5. 2023

Radetzky i Liechtensteini - nikdy ku prospěchu Čechů

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSPB Mor. Třebová

 

Značka "vs" v článku  v Naší pravdě  z 18.-24.5.2023 "Radecký čeká v lapidáriu" informuje o záměru náměstka primátora města Prahy instalovat sochu Radetzkyho (nevím, proč je zčeštován na "Radeckého", byl sice Čech původem, leč porakouštil se) na Malé straně. Z hlediska českého národa a dodávám - i Italské republiky! - pro to není žádný důvod. Rakušané mohou svého vojevůdce klidně vystavovat ve Vídni či kdekoli jinde - v Česku a v Itálii je pravdou opak. Jak správně značka "vs" uvádí, Radetzky si vysloužil v bývalé monarchii velké vojenské zásluhy v její prospěch, nikoli ve prospěch Čechů nebo tehdy Rakouskem okupované severní Itálie. Proto I. ČSR již v roce 1918 rakušácký pomník přikryla a následujícího roku  demontovala do lapidária Národního muzea. Značka vs správně podotýká, že proti pomníku Radetzkyho tehdy protestoval spojenec I.ČSR z I. světové války, tehdy královská Itálie. Ovšem už uvedl pouhý dohad o Radetzkym, že údajně bránil sjednocení Itálie. To "údajně" měl  vs klidně škrtnout. Ovšem to nebyl hlavní důvod italského protestu. Hlavním důvodem byla hnusná role Radetzkyho  v potlačování italského odporu proti  rakouským okupantům  v roce 1848. 

 

Přesně to popsal nikdo menší, než vlastenec komunista Karel Kreibich, přitel českého národa a člen  německé komunistické skupiny Lenk-Kreibich-Kirpalová, spolupracující s Benešovou vládou v Londýně. Ten ve spise "Němci a česká revoluce roku 1848" (Rovnost 1950) napsal mimo jiné toto:

"Windischgrätz dostával projevy díků za potlačení povstání. Frankfurtský parlament se choval hanebně. Jen radikální německá levice se ujala českých povstalců a varovala před chvalozpěvy na Windischgrätze. Vídeňský časopis "Der Radikale" psal, že tento generál ze severu (des Nordens) je generálem vraždění (des Mordens). Radecký v Miláně, Castiglione v Krakově, Windischgrätz  - toť výtečný trojlístek".  (L.c. str.33.) 

 

Co tedy činil Radetzky v Itálii roku 1848 a později? Krvavě potlačil povstání Italů proti rakouské okupaci - jak v Miláně, tak v Benátkách a dalších městech severu Itálie. Itálie má dodnes ve svých městech pamětní desky na Ratetzkyho masové vraždění. Celkem dal opěvovaný maršál  Radetzky popravit několik tisíc Italů -a to nejen povstalců, ale též civilistů pro výstrahu. Uvádí se kolem šesti tisíc Italů - obětí Radetzkyho řádění. Rakouská dynastie Habsburků si počínala vskutku "diplomaticky" v potlačení revolučního odporu porobených národů. Na Čechy poslala Němce Windischgrätze, na Poláky  Tyrola Castiglioneho, na Italy Rakušana Radetzkyho. Jak prosté, milý Watsone.

Italovrah Radetzky, služebník Habsburků, odrodilec českého národa, může být uctíván Rakušany, nikoli Čechy a Italy. Pokud bude opět v Praze instalován, dočká se protestů nejen Čechů, ale i Italů. Právem. 

 

Nyní k Liechtensteinům. Naše pravda publikovala správný článek o krachu restituce tohoto mocného roku výnosem Ústavního soudu  - "Marný boj Lichtenštejnů o majetky" ve stejném čísle pod značkou zi. Na to server Forum.cz vypálil lež, že Ústavní soud prý dal "přednost rasovému principu před právem". Tento zhovadilý metabolát Fora.cz nemá opodstatnění ani v českém právu, natož v historických faktech.

Za první, Liechtensteinové jednali s Hitlerem, který neobsadil zemi, protože ji pokládal za německou.

 

Za druhé, nález Návštěvní knihy prvního okupanta Čechů, von Neuratha, dokládá podpisy prince Hanse Liechtensteina a Liechtensteina Podstatzkyho u Neuratha, což byla kolaborace. (Hans Liechtenstein 26.5.1940, viz Benda, Restituce majetku bývalých šlechtických rodu po roce 1989, Praha Tuláček 2013, str. 790. -  Podstatzky-Liechtenstein s manželkou, roku 1940, str.788.)

 

Za třetí, Lichtenštensko porušilo neutralitu roku 1945 ve prospěch III. Reichu, když poskytlo asyl divizi vlasovců generála Holmstona-Smyslovskyho před Brity a Sověty. Což jim Spojenci vytkli, poslali do Lichtenštejnska delegace, které vyzvaly vlasovce k návratu do zajetí, což se posléze stalo ( srovnej S. A. Auský, Dobrovolníci, Petrklíč 2007, str.217, o vlasovcích aj.)

 

Takže vážený server Forum.cz šíří poplašnou zprávu o "rasovém principu ÚS před právem" !, lež jako věž, a nepravdu jako Brno. Ovšem není divu. Nikdo z oficiálních historiků se těmito historickými reáliemi nezabývá, a je nanejvýš podivné, že komise historiků k Lichtenštejnům tyro reálie vytěsňuje ze zorného pole. 

 

Nevidím jediný důvod, proč by tyto reálie o Lichtenštejnech měl manifestovat pensionovaný etnograf historik, když "dva zámky plný akademiků" jak by řekl národní klasik Werich" drží ústa a pera pod zámky. Proč? 

 

Potom totiž mohou média pohodlně oblbovat veřejnost mýty a lžemi . Týká se to nejen Radetzkyho a Liechtensteinů, ale i dalších fakt, o sudeťácích, o německých zločinech vůči českému národu, o zamlčených českých obětech Osvětimi, Mauthausenu, Bergen-Belsenu, Gross -Rosenu, Ravensbrücku, Sachsenhausenu, Dachau, Kounicových a Sušilových kolejí Špilberku, koncentráku Pod kaštany v Brně, Ilavy a jak se ty všechny mučírny a popraviště našeho národa jmenovaly. Ty mučírny, které generál, dnešní president, nyní v Terezíně jakoby hodil na nebohé hlavy českého národa, když vyvolává dojem neurčených českých vin za jakési nejmenované zločiny předků, za což jej Trikolora vyzývá k omluvě a demisi. 

 

Nikdo tu nedbá varování presidenta Budovatele dr. Beneše o tom, že poražení z roku 1945 přijdou za 50-60 let s novým útokem na naši svobodu národní a lidskou. Opak je pravdou. na presidenta Budovatele hrnou zahraniční i naši nepřátelé republiky tuny svinstva, lží a nepravd. Vše je samozřejmě v tomto státě jinak -  a to už je jich příběh.