Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin zachová princip preventivního úderu

11. 11. 2020

Putin zachová princip preventivního úderu

11. 11. 2020 Janinna  

 

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko bude pokračovat v modernizaci své jaderné triády. 

Jaderná triáda Ruské federace činí pokusy o vydírání a nátlak na Rusko nesmyslné, uvedl. Prezident nastínil tuto pozici v úterý na setkání s vedením ministerstva obrany, vedoucími federálních útvarů a podniků vojensko-průmyslového komplexu (MIC), uvádí TASS.

„Navzdory měnící se povaze vojenských hrozeb je to nejdůležitější jaderná triáda, klíčová záruka ruské vojenské bezpečnosti a obecněji globální stabilita,“ uvedl Putin. „Udržování takové rovnováhy sil ruší hrozbu rozsáhlého vojenského konfliktu, ve skutečnosti jsou jakékoli pokusy o vydírání nebo nátlak na naši zemi zbytečné,“ dodal prezident.

Putin vyzval k zohlednění vzniku řady současných a nových potenciálně nebezpečných vnějších faktorů. 

Jako příklad uvedl rozšíření vojenské přítomnosti NATO poblíž ruských hranic.„S ohledem na současná vojensko-politická rizika budeme pokračovat v modernizaci strategických jaderných sil a systematicky posilovat všechny jejich složky,“ řekl Putin. Zdůraznil, že „Rusko bude i nadále udržovat svůj jaderný potenciál na úrovni nezbytné dostatečnosti.“

Rusko znovu potvrzuje své zásadové stanovisko, že použití jaderných zbraní je extrémním a výlučným opatřením k zajištění národní bezpečnosti.

„Ve skutečnosti říkáme, že můžeme použít jaderné zbraně, které máme, ale v reakci na jaderný útok proti naší zemi. To je podstata toho, co je napsáno v těchto základních dokumentech,“ řekl Putin.

Zdůraznil, že podíl moderních zbraní v ruských strategických jaderných silách je již 82%.

První pluk je vybavený hypersonickým raketovým systémem Avangard. Asi polovina strategických raketových sil obdržela nejnovější komplexy Jars. Test mezikontinentální balistické střely Sarmat probíhá podle plánu. Hlavní ponorka nového projektu Borej-A byla uvedena do provozu u námořnictva.

 

„Rusko bude i nadále udržovat svůj jaderný potenciál na požadované úrovni dostatečnosti. Ano, naše země je ve vývoji strategických zbraní daleko před ostatními předními vojenskými mocnostmi na světě. Jak již bylo uvedeno, poprvé v historii naše země, Rusko, nevystupuje v roli dohánějícího, ale sama předložila takové vzory, které jsou roky nebo dokonce desetiletí před zahraničními analogy, a některé prostě nemají na světě obdoby a s největší pravděpodobností po dlouhou dobu mít ani nebudou“.

„Nemáme však v úmyslu se zapojit a nechat se vtáhnout do vyčerpávajícího „závodu ve zbrojení“. Nebudeme to dělat a dnes už takovou potřebu ani nemáme,“ uzavřel Putin.

Pokec24.cz

https://bit.ly/3kr24OZ
https://bit.ly/2IhfmAy

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář