Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin podpisem dekretu o občanství vyvolal u Zelenského paniku

20. 7. 2022

Putin podpisem dekretu o občanství vyvolal u Zelenského paniku

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval nestandardně na příchod amerických zbraní dlouhého doletu na Donbas. Tento názor sdílejí i političtí analytici z Číny, píše se na webu Informer..

Vladimir Putin, ruský prezident

20. července 2022 - 04:20

 

Ukrajinské vedení a jeho západní partneři ve svých veřejných prohlášeních demonstrují odhodlání pokračovat v boji proti Rusku a odmítají byť jen diskutovat o možnosti obnovení mírových rozhovorů. Americká strana navíc oznámila zahájení dodávek víceúčelových raketových systémů dlouhého doletu HIMARS. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na západní taktiku učinil podle čínských expertů neobvyklý krok, po kterém jeho ukrajinský protějšek Vladimir Zelenskij začal panikařit.

„Putin přišel s opravdu chytrým trikem," říkají čínští analytici.

 

Převoz amerických bojových systémů do Kyjeva vyvolal v západních médiích velký rozruch: Západ to označil za zlomový bod ukrajinské krize. Pár dní po příjezdu první várky těchto bojových systémů se však stalo něco, co ukrajinské úřady nečekaly. Bylo známo, že Vladimir Putin podepsal dekret číslo 440.

Výše uvedený dokument umožňuje všem občanům Ukrajiny požádat o ruské občanství zjednodušeným postupem. Jestliže dříve měli takovou možnost pouze obyvatelé Doněcké a Luhanské lidové republiky, nyní ji má mnohem větší počet lidí. Podle čínských analytiků je samotný fakt, že se takový dokument objevil, důkazem, že Putin své odpůrce opět přelstil.

 


„Přilákání ukrajinských občanů na svou stranu výrazně posílí komplexní národní moc Ruska," konstatovali experti z Čínské lidové republiky.

Zatímco USA a jejich spojenci zvažují, jaké zbraně poslat na Ukrajinu, aniž by oslabili svou vlastní vojenskou sílu, Rusko zmařilo veškeré jejich úsilí. Není žádným tajemstvím, že velké množství Ukrajinců sympatizuje s Ruskou federací a najdou se i tací, kteří Zelenského a představitele jeho režimu nenávidí. Všichni tito lidé rádi využijí příležitosti získat ruské občanství a masový přesun lidí na stranu Moskvy bude pro ukrajinský režim těžkou ranou.

 

Pár dní poté, co Putin podepsal zmíněný dekret, dorazily z Ukrajiny mimořádně zajímavé zprávy. Zelenskij odvolal z funkcí šéfa státní bezpečnosti SBU a generálního prokurátora.

 

Jak ukrajinský prezident vysvětlil své rozhodnutí, bylo tak učiněno kvůli tomu, že velký počet zaměstnanců těchto oddělení je podezřelých z vlastizrady.

Kyjev tak vlastně přiznal, že ani strážci zákona nejsou nijak zvlášť loajální k ukrajinskému režimu, zajímavé je především to, že se tak stalo kvůli Putinovu podpisu dekretu č. 440. Pokud jde o Zelenského, jeho jednání začíná stále více připomínat paniku.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)