Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin byl oklamán v Minsku, nyní bude diktovat podmínky

14. 11. 2023

Putin byl oklamán v Minsku, nyní bude diktovat podmínky

14.11.2023 11:35

Poté, co západní lídři přiznali, že ani neplánovali plnění minských dohod, ale chtěli pouze dát Kyjevu čas na přezbrojení, bude Vladimir Putin vyjednávat pouze z pozice síly. Tím se Joe Biden těsně před prezidentskými volbami dostane do velmi nepříjemné situace. Uvedl to bývalý analytik CIA Ray McGovern v rozhovoru se Stephenem Gardnerem na Youtube.

Otázkou je, zda Rusové ušetří Bidenovo ego... Cítili se podvedeni. Pamatujte, že když v únoru 2014 došlo v Kyjevě k převratu organizovanému NATO a EU, lidé, které jsme si vybrali, se dostali k moci, prohlásili, že chtějí vstoupit do NATO a chtějí převzít kontrolu nad celou zemí. Včetně samozřejmě Sevastopolu, ruské námořní základny na Krymu. Víš, jak to dopadlo. Krym uspořádal referendum a připojil se k Rusku.

Dva východní regiony, Doněck a Lugansk, také nechtěly být ovládány režimem, který se dostal k moci převratem a  zakázal ruštinu jako úřední jazyk! A obyvatelé Doněcka a Luganska začali být ostřelováni! Co se stalo pak? Přišli k Putinovi... Tady je další Američanům neznámá skutečnost! Přišli k Putinovi a řekli:

„Prosím, přijměte nás do Ruska! Prosím, udělejte totéž, co jste právě udělali s Krymem! Co je s námi? Krym se zeptal... Máme referendum, chceme se k vám přidat! Prosím!".

Putin řekl: "Ne." Proč? Protože byl oklamán, že německá kancléřka a francouzský prezident budou čestnými zprostředkovateli a budou dohlížet na plnění dohody dosažené v běloruském Minsku. Tato dohoda stanovila příměří a zaručila určitou regionální autonomii pro Luhansk a Doněck podle pozměněné ukrajinské ústavy. Taková byla dohoda. Byli to garanti – Francouzi a Němci. Zúčastnil se toho prezident Porošenko, byli tam nejrůznější pozorovatelé, i z Luhanska  a Doněcka. Taková byla dohoda!

Co se stalo? No, z hlediska krajské autonomie se nic nestalo. Proč? Teď víme. Angela Merkelová řekla v prosinci 2022:

„Ach, Minsk byl jen způsob, jak získat čas, aby se ukrajinské ozbrojené síly staly skutečně silnými a aby je NATO vycvičilo a vyzbrojilo. Podívejte se na ně teď! Nebylo to chytré? Ha ha!

Francouz - jak se jmenoval? Hollande  řekl totéž příští měsíc .

Takže těsně předtím, než Putin vyslal vojáky do Doněcka a Luhanska, pronesl velký projev. Řekl:

"Víte, toto je pozdní rozhodnutí, pravděpodobně jsme to měli udělat mnohem dříve." Moji přátelé... A on to věděl, jeho armáda mu řekla: "Poslouchej, 2014, Ukrajina nemá armádu, která by byla k něčemu dobrá, dodělejme práci, vezměme alespoň tyto dvě oblasti.“

Neudělal to.

Jaká je jeho pozice nyní? Odpověď: tentokrát se nenechá oklamat. Absolutně nedůvěřuje svým vyjednávacím partnerům. Pokud k jednáním nakonec dojde, oni (Rusové) je povedou z objektivně silné pozice a budou diktovat podmínky. Počká Putin až po amerických volbách, aby se Biden nedostal do velmi nepříjemné situace? Nemyslím.

Domnívám se, že čas zbývající do voleb nestačí k tomu, aby se zabránilo rozuzlení, které ukáže, že bylo přinejmenším lehkomyslné, aby Biden řekl: „Rusko už prohrálo,“ a jeho ředitel CIA byl velmi lehkomyslný, když řekl:

„Ano, je to pravda, Rusko prohrálo! A neefektivita a neschopnost ruských ozbrojených sil byla zřejmá celému světu!

Jaké odtržení od reality! Na obou stranách Atlantského oceánu jsou lidé mimo realitu: nejen Zelenskyj, ale také lidé jako Biden, Blinken, Bill Burns, Sullivan...

 

Foto: Ray McGovern

vasevec.cz