Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin - Ruské protikoronvirové vakcíny jsou účinné a mají být přístupné pro všechny

10. 11. 2020

Putin - Ruské protikoronvirové vakcíny jsou účinné a mají být přístupné pro všechny

© Sputnik / Dmitry Astakhov

Svět

15:10 10.11.2020

Ruská vakcína proti covidu-19, první na světě (132)

 

Ruská federace již disponuje dvěma registrovanými vakcínami proti onemocnění covid-19 a obě jsou bezpečné, řekl v úterý ruský prezident Vladimir Putin.

„Studie potvrdily, že jsou za prvé bezpečné a jejich použití nemá žádné vážné následky, a za druhé jsou účinné,” uvedl Putin během summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS). 

Podle jeho slov lidé, kteří byli očkováni a kontaktovali se s nosičem viru SARS-CoV-2, neonemocní či mají mírné symptomy. Prezident rovněž zdůraznil, že na řadě je i registrace třetí ruské vakcíny proti covidu. 

Putin rovněž vyslovil souhlas s postojem pákistánského premiéra Imrana Chána, který hovořil o tom, že protikoronavirová vakcína má být přístupná pro všechny. „Naprosto s Vámi souhlasím,” komentoval ruský prezident.

Rusko je rovněž připraveno spolupracovat s dalšími zeměmi v tom, co se týká vakcín, dodal Putin a vyzval, aby tento proces nebyl politizován.  

„Navrhujeme vycházet z toho, že podobné přípravky momentálně potřebují všichni lidé na světě. Jsme připraveni spolupracovat se všemi zeměmi i samozřejmě s našimi partnery v rámci ŠOS,” uvedl Putin s tím, že je stále třeba vyřešit otázku masové výroby vakcíny. 

Připomeňme, že v letošním srpnu Rusko registrovalo první na světě vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Následně v půli října byla registrována EpiVakKorona. Přípravky vyrobily různé instituce. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář