Jdi na obsah Jdi na menu
 


Půjdu si koupit nové kalhoty? Přemek Votava

1. 9. 2020

Půjdu si koupit nové kalhoty?

Přemek Votava

31.8.2020 11:42

 

V upoutávce České televize mě paní v červené blůzce již celý týden masíruje za mou rozmařilost. Jako důchodce si žiji prý nad poměry. Dle tohoto pořadu tomu asi tak bude. Občas si koupím nové boty, před rokem zimní bundu, v neděli vnoučatům polárkový dort. Také nájem se zvedl a ty brambory mají cenu jak za banány. V létě jedu na týdenní dovolenou do Kanady, tedy do České Kanady.

 

A teď slyším, že jako senior se mám více uskrovnit, dokonce mám rázně odmítnout ten vládou slíbený předvánoční příspěvek k důchodu. Dokonce snad mám vyrazit ke „Strakovce“ a mávat tam s cedulí před kamerou ČT. Tak jsem z toho zmatený, chtěl jsem si k Vánocům koupit nové kalhoty a teď zvažuji, zda mě ještě nevydrží ty starší už jednou přešité. Také zimní boty stačí podrazit, u košile otočit límec a ten svetr také vydrží…   Musím mít soucit se státním rozpočtem. Kasa je prázdná a to ještě musíme českou armádu za desítky miliard přezbrojit, koupit nové vrtulníky, obrněnce, také kultura pláče, tam se musí také přidat, protože herci nemají na hypotéky. Všichni se ozývají, mají natažené ruce….

 

V České televizi ta snad stokrát opakovaná upoutávka mě ranila. Stydím se pomalu vyjít ven. Nežiji na úkor mladšího souseda?  ČT zasela ve veřejnosti závist. A na to jsme kabrňáci. A tak v hospodě u piva, v médiích, ale i v poslanecké lavici se probírá, zda tento příspěvek důchodcům není příliš zbytečné vyhazování peněz. Zda by ti důchodci nevyžili s tím stávajícím „českým“ důchodem,  který na západ od hranic budí spíš soucit, nebo trapný úsměv. Argumenty těch nepřejících, dostávají ve veřejnosti stále větší prostor. Důchodci do Alp přece již nejezdí, místo koupání v exotických destinacích je přece krásně i u českého rybníka, mají dokonce možnost se s  MHD podívat do Stromovky nebo do k rybníku do Počernic. Také posezení před místním kostelem je zdarma, mají tam od léta nový parčík. Auto také nepotřebují, do obchodu nebo na hřbitov je doveze vnuk, nebo dobrý soused. A nové kalhoty? Není to už zbytečné? I ta starší televize také ještě rok vydrží… Ony ty pořady se stejně stále opakují dokola. 

 

Vyspělá společnost se pozná právě ve vztahu k těm nejzranitelnějším. Tedy k seniorům a dětem.  Právě zde zaostáváme. Jak u dětí, tak u seniorů. Značná část dětí nemá na obědy, na kroužky, na zimní lyžařské tábory. A senioři, ti prožili povětšinou svůj aktivní život v době, která nebyla k nim příliš přející a tak pokud chceme tento hřích napravit, přejme jim i ten drobný příspěvek k důchodu. Však vím, že značná část tohoto příspěvku bude spíše kapesným pro vnoučata,  ale jistě dojde i na ty nové kalhoty. Či na zimní boty. A to je dobře.   

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/pujdu-si-koupit-nove-kalhoty

Přišlo e-poštou

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář