Jdi na obsah Jdi na menu
 


Puč v Nigeru v pokračování…

31. 7. 2023

Puč v Nigeru v pokračování…

31.7.2023 11:14

Macron, ale nejen on zuří a slibují ostrou protiakci proti odpůrcům Francie a Západu. Pro Francii (ale i pro USA, které mají v Nigeru svou základnu či EU která chtěla pěstovat s touto zemí priviligované vztahy) se stal spontánní protifrancouzský a protizápadní puč obrovskou a neočekávanou porážkou, která náhle obrací pozornost od Ukrajiny, v oblasti, kde prohrávají. Vždyť jak chcete jinak vytvářet model zuboženého Ruska a slabého Putina, když dokonce bez jakéhokoliv zasahování se jeho obyvatelé staví kategoricky v jejich prospěch.

A tak Macron prohlašuje podle Politico.eu ze dne 30. července, že Francie odpoví "okamžitě", řekl Macron v reakci na obrovské demonstrace před francouzským velvyslanectví v hlavním městě Nigeru.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že Francie bude "okamžitě" reagovat na jakékoli násilí proti francouzským zájmům v Nigeru po převratu v této africké zemi.

Francouzská vláda "nebude tolerovat žádný útok na Francii a její zájmy" v Nigeru, řekl Macron v neděli podle zpráv z médií.

Macronovy komentáře byly reakcí na tisíce lidí demonstrujících před francouzským velvyslanectvím v Niamey, hlavním městě Nigeru. Podle zpráv z médií davy před francouzským velvyslanectvím křičely "Ať žije Putin" a "Pryč s Francií".

Napětí v Nigeru stoupá poté, co armáda země minulý týden vzala zvoleného prezidenta země jako rukojmího a prohlásila, že je u moci.

Západoafričtí lídři se v neděli v Nigérii sešli na mimořádné schůzce, aby rozhodli, co s převratem udělají, informovala agentura Reuters. Vojenští vůdci v Nigeru tvrdili, že cílem setkání bylo naplánovat vojenskou reakci na převrat.

EU – a zejména Francie – již dříve v Nigeru silně investovala, přičemž Paříž poslala do země zdroje a vojáky a EU vyčlenila 40 milionů eur na pomoc s výcvikem a vybavením nigerské armády.

Niger se tak může stát pro Západ jakousi odpovědí Ruska na brutální válku Západu proti němu, odpovědí sice ne zcela tak mohutnou, jakou Západ podporuje Ukrajinu, ale neskutečně zajímavou, potud že Rusko ( kromě neoficiálního proslovu Prigožina) nehnulo aktivně ani prstem, ale občané Nigeru v něm  vidí zemi, která jej zachrání. Navíc je pro Západ alarmující, že tajné služby hrozící puč vůbec nazaregistrovali.

Události budeme sledovat…

Jiří Vyvadil, vasevec.info