Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ptali jsme na kandidátů na prezidenta, jestli by jeli na Ukrajinu

17. 12. 2022
Ptali jsme na kandidátů na prezidenta, jestli by jeli na Ukrajinu
Jaroslav Gavenda, SZ,17.12.2022
Pojedete v případě zvolení na Ukrajinu a proč?
Danuše Nerudová
Rozhodně, jelikož to velí rozum i mé srdce. Ráda bych na místě ocenila statečnost ukrajinského lidu v boji proti ruské agresi. Ukrajinu bych jako prezidentka rozhodně podporovala, ale také bych chtěla, aby ta cesta měla vedle symbolického významu i praktický dopad. Například bych ráda jednala o poválečné pomoci.
Petr Pavel
Ano, samozřejmě. Pokud budu zvolen, a válka do té doby neskončí, rád pojedu vyjádřit podporu prezidentu Zelenskému i celé Ukrajině v jejich boji proti ruské agresi. Cesty evropských státníků na Ukrajinu mají symbolický význam, ale slouží také k projednání konkrétní podpory v podobě dodávek zbraní nebo financování poválečné obnovy. Je důležité vidět situaci a stav napadené země na vlastní oči. A připomenout, že Ukrajina bojuje nejen za Ukrajince, ale i za nás.
Andrej Babiš
Na zaslanou otázku neodpověděl.
Pavel Fischer
Ano. Na Ukrajině jsem byl opakovaně, a to i během válečného konfliktu. Podobně jako třeba německý prezident Steinmeier navštívil Ukrajinu, je na místě, aby tam byl i prezident ČR. Ta cesta měla proběhnout už dávno.
Josef Středula
Určitě ano. Jsem přesvědčen, že Česká republika patří na Západ, a musí se tedy podílet jak na vojenské pomoci Ukrajině, tak i na její obnově. Je to v zájmu naší vlastní bezpečnosti. Při diplomacii jsou osobní vztahy důležité, a proto bych se chtěl setkat i s ukrajinským prezidentem.
Karel Diviš
Ukrajina patří mezi země, s nimiž bych i nadále chtěl udržovat dobré vztahy. Vzájemné vazby se v poslední době prohloubily. Navíc až válka skončí, nepochybně zde bude prostor pro české firmy při obnově Ukrajiny.
Jaroslav Bašta
Pojedu také na Ukrajinu. Kvůli jednání o míru.
 
A to je právě ten důvod, proč by voliči měli do prezidentské funkce právě J. Baštu, který by byl výrazně mírovým prezidentem na rozdíl od velké většiny dalších, kteří mluví o válce. ČNL