Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prymulovo fejkové číslo R

15. 10. 2020

Prymulovo fejkové číslo R

15. 10. 2020 - EB

 

Jedna stará IT fráze zní „garbage in, garbage out“, což znamená, že pokud jsou vstupní data nesmyslná, výstup bude rovněž nesmyslný, nehledě na to, jak sofistikovaný je výpočet.

 

Reprodukční číslo, které ministr zdravotnictví Roman Prymula prosazuje k rozhodování o osudu 10,7 mil. obyvatel České republiky, je klasickým případem garbage in, garbage out. Biochemik Jan Trnka, který rozhodně není žádný popírač covidu, řekl Českému rozhlasu, že hodnota R by měla být používána s velkou opatrností, protože se jedná o odhad založený na zpětných číslech, který nemusí být tak užitečný, jak vypadá. I samotné Prymulovo ministerstvo říká, že číslo R je pouze určitým ukazatelem a mělo by se s ním zacházet velmi opatrně.

 

A co víc, Prymula už ví, že číslo R v dohledné době klesat nebude. České televizi řekl, že prozatímním cílem je zabránit jeho nárůstu. Prymula našel perfektní číslo. Umožňuje mu udělat cokoli, co bude chtít (nechat školy zavřené, provést lockdown obchodů a služeb), a to vše na pevném základě pseudovědy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář