Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průzkum - ANO vede. TOP 09 a lidovci mimo Sněmovnu

11. 12. 2022

Průzkum - ANO vede. TOP 09 a lidovci mimo Sněmovnu

Jaroslav Gavenda

 

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

11:35, 11.12.2022

Volby do Sněmovny by v prosinci vyhrálo hnutí ANO s necelými 31 procenty, na druhém místě by skončila ODS se 13,9 procenta a třetí hnutí SPD. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News.

Článek

Průzkum agentury STEM ukázal, že by volby do Poslanecké sněmovny v prosinci vyhrálo hnutí ANO, za ním se umístila ODS a SPD. Pětiprocentní hranici by nepřekročili lidovci a TOP 09.

„České politické scéně mezi jednotlivými subjekty zcela dominuje hnutí ANO, které jako jediné dosahuje dlouhodobě možných zisků nad 20 procent. Hnutí SPD získává v době zjitřených nálad a nejistých výhledů díky svému dlouhodobě protestnímu založení, Dosavadní vrchol ze září tohoto roku však nezopakovalo ani nepřekonalo,“ komentují model autoři volebního modelu pro CNN Prima News.

Volební model při účasti 59,3 %

ANO - 30,8 %

ODS - 13,9 %

SPD - 12,4 %

Piráti - 9,4 %

STAN - 6,4 %

KDU-ČSL - 4,9 %

TOP 09 - 4,6 %

Zdroj: Průzkum agentury STEM pro CNN Prima News

Průzkum komentoval místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Jsme při zemi, samozřejmě 31 procent se nám líbí, je to dlouhodobá pozice. Jsem rád, že potvrzujeme, že jsme nejsilnější stranou,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na Primě.

Naopak místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS) z výsledky průzkumu nadšený není.

„Jsem rád, že z vládních stran jsme první na pásce, samozřejmě se 14 procenty být spokojený nemůžu. ODS byla zvyklá na podobná čísla, která má dnes hnutí ANO. Určitě tam prostor pro zvyšování je, musíme si ale uvědomit, že jsme v době, kdy vládneme, to strany ztrácejí. U nás je to dáno i tím, že neseme odpovědnost v době, která není pro ODS a vládní koalici jednoduchá,“ řekl k výsledkům průzkumu Skopeček.