Jdi na obsah Jdi na menu
 


Protichůdné rozsudky

21. 7. 2023

Protichůdné rozsudky

Marek Řezanka 

Vrchní soud v Praze potvrdil Tomášovi Čermákovi trest vězení ve výši 5 a půl roku za údajnou podporu a propagaci terorismu. Té se měl dopustit burcováním na veřejných sítí proti přijetí novely pandemického zákona. Rozsudek nabyl právní moci.

 Státní zástupce, Martin Bílý, po rozsudku prohlásil: „Obžalovaný vybízel k organizovanému násilí vůči orgánům státní moci, konkrétně šlo o Senát, aby nebyla přijata novela pandemického zákona. Pan Čermák je první osoba, která byla odsouzena za podněcování k teroristickému útoku.

Ocitujme si tedy slova, za která je pan Čermák odsouzen:

Nemůžeme chodit každý týden někam protestovat a mrznout tam… Uděláme plán, musíme se spojit všichni a udělat pořádný uragán… Musíme těm dobytkům zarazit tipec… Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta, nějaké právo, neudělá nic…

 Nyní je porovnejme s textem, který veřejně sdílel tehdejší jesenický radní, Martin Lang:

Poslanci, kteří zvedli své ničemné pazoury pro schválení zákona o zdanění církevních restitucí, jsou smradlavá, proradná prasata. Nejsou to lidi a je dovoleno je zabíjet. Dokonce jsem přesvědčen o tom, že takové zrůdy je nutné pozabíjet, aby svou morální zrůdností nekazili zbytek národa…“ Na adresu tehdejšího prezidenta republiky uvedl, že by měl být podřezán a spálen.

V březnu 2021 Nejvyšší soud zamítl dovolání žalobců, kteří na potrestání bývalého radního Jesenice, Martina Langa (tehdy člena ODS), trvali.

 Osobně vnímám Langův příspěvek jako nebezpečnější, již proto, že ho zveřejnil tehdejší politik. Přesto Martin Lang běhá po svobodě, zatímco pan Čermák je souzen jako terorista.

 Místo toho, aby se pan Lang omlouval, svůj čin hájil: Chtěl jsem udělat něco. Něco, co by bylo slyšet. Něco, čeho by si každý všiml. Něco, na co by lidi reagovali a něco, co by patřičným způsobem probudilo ostražitost národa, který mlčel… Chci zdůraznit, že se cítím naprosto nevinný a svým příspěvkem jsem pouze uplatňoval svá ústavní práva zaručená Listinou základních práv a svobod.

 Stejné věty by na svou obhajobu ale mohl použít i pan Čermák. Určitě se cítí být nevinný – a také by rád uplatňoval svá práva. Rovněž chtěl udělat něco, čeho by si každý všiml, a rovněž prahl po probuzení ostražitosti národa. Jen v jeho případě se jedná o terorismus, zatímco u pana Langa toliko o přestupek. Zřejmě rozhoduje to, komu je vyhrožováno smrtí, a ne to, jak je vyhrožováno. Jaroslav Hašek tento princip příkladně popsal ve své povídce: Stavovské rozdíly.

 Zamyslím-li se, který z obou výše citovaných textů je možné brát s větší nadsázkou, domnívám se, že ten Čermákův. Ten hodnotím jako výlev frustrace, ale rozhodně nikoli jako teroristický akt.

 V kontextu soudního verdiktu v kaze pana Langa pokládám ortel pro pana Čermáka za naprosto nepřijatelný. Buď ať pan Lang jde rovněž sedět minimálně na pět a půl roku do vězení – neboť ať je pan Čermák propuštěn. Dodávám, že v ani jednom případě výzvy k násilí absolutně neschvaluji – a pokládám je za škodlivé. V právním státě však není možné, aby tentýž čin byl posuzován takto diametrálně jinak.      

V červenci 2020 jsem publikoval následující báseň, v níž o verdiktu v kauze Martina Langa hovořím jako o precedentu:

 

Kauza se precedentem stává…

 

Tak soudce Sládek Langa nepotrestá:

Justice u nás skutečně je pravá.

Podívejme se do hlavního města:

Obvodní soud pro Prahu 8 dává

najevo jedno: Občan nemá práva.

Nenávist šířil radní na síti,

vyzýval ze své funkce k zabití.

Která že kampaň může být víc štvavá?

Možná vám bude jak mně na blití:

Kauza Lang se však precedentem stává.

 

Lang nyní tvrdí – je to stará vesta,

že jeho výzva byla vlastně zdravá.

Chtěl nás prý vzbudit – nevěděl, kdy přestat.

Zapálit? Řezat? Že to neuznává?

Nabádal k tomu – je to silná káva,

nyní ho právní systém zaštítí.

Do ksichtů se nám smějí banditi:

Janoušek, Rittig – a teď Lang nám mává.

Snad budou s Pitrem slavit nalití:

Kauza Lang se však precedentem stává.

 

Co nám soud vzkázal? Nejsou špatná gesta,

hrozte si smrtí, necháme to na vás.

Co Kolář s Hřibem? Z jiného jsou těsta?

Smí člověk napsat, ať jim spadne hlava?

Novotný ať pak muka prodělává?

Co když Elf tento status zachytí?

Pak jeho očka ve tmě zasvítí,

půjde ho udat – novinka je žhavá.

Ukáže seznam. Řekne: „Tady ti…“

Kauza Lang se však precedentem stává.

 

Bezmocní budou za nic zašití.

Lumpy stát z našich daní nasytí.

Extrémní stoka čím dál víc je tmavá.

Soudy i víra v ně jsou na niti.

Kauza Lang se však precedentem stává…