Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proti Číně nemáme šanci. Západ v technologiích prohrává, popsal šéf IT, který opustil Pentagon

15. 10. 2021

Proti Číně nemáme šanci.

Západ v technologiích prohrává, popsal šéf IT, který opustil Pentagon

 

14.10.2021 17:02 – Arlington

Daniel Drake, Novinky

 

Jeden z největších odborníků na technologie při americkém ministerstvu obrany Nicolas Chaillan rezignoval. Čína podle jeho názoru v následujících letech ovládne veškeré aspekty umělé inteligence a bioinženýrství. Spojené státy už nemají šanci konkurovat, řekl listu Financial Times.

Ilustrační foto

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

„Za 15 až 20 let nemáme proti Číně žádnou šanci. Teď už je to hotová věc, podle mého názoru je konec,” řekl Chaillan. „Jestli k tomu bude potřeba válka, nebo ne, už je jedno,” dodal.

 

Sedmatřicetiletý Chaillan působil v Pentagonu jako ředitel softwarového vývoje. Pro ministerstvo začal pracovat v roce 2018, svou rezignaci oznámil na profesní sociální síti LinkedIn.

 

Spojené státy podle něj absolutně nejsou připraveny na kybernetickou válku. Řada federálních úřadů funguje, co se týče kyberbezpečnosti, na „školácké úrovni”.

Pro tuto skutečnost má Chaillan i vysvětlení. Americké technologické giganty jako Google údajně odmítají spolupracovat s vládou v etických otázkách ohledně umělé inteligence.

 

Naopak čínské společnosti do umělé inteligence masově investují a etickou stránku věci vůbec neřeší, tvrdí Chaillan.

Musíme okamžitě začít něco dělat, varuje

 

Na Twitteru poté doplnil, že si nemyslí, že Západ definitivně prohrál, ale že se musí okamžitě probudit, pokud prohrát nechce. USA a spojenci budou podle něj muset Čínu porazit tím, že budou chytřejší, efektivnější a pokrokovější.

V následujících týdnech má Chaillan vypovídat před americkým Kongresem. Podle dostupných informací by se se zákonodárci měl podělit i o tajné dokumenty.

Novinky.cz