Jdi na obsah Jdi na menu
 


Protesty v Minsku proti výsledku prezidentských voleb

12. 8. 2020

Protesty v Minsku proti výsledku prezidentských voleb

Bělorusko oznámilo zadržení koordinátorů hromadných protestů

© Sputnik / Viktor Tolochko

09:36 12.08.2020

 

V Minsku byli zadrženi koordinátoři hromadných nepokojů. Takové informace přináší běloruská státní televizní stanice ONT.

 

„Jeden ze zadržených si pronajímal pokoj v 16. patře hotelu Bělorusko. Odtamtud koordinoval tento obyvatel Minsku protestní akce. Muž řídil činnost tří svých podřízených. Ti zase vedli stovky lidí,“ uvádí se ve zprávě televizní stanice na Telegramu.

 

Osobní údaje zadrženého muže ani žádné jiné detaily operace se neuvádějí.

 

Večer téhož dne obyvatelé nespokojení s organizací a výsledky hlasování vyšli do ulic, hromadné neschválené protestní akce pokračují již třetí den.

 

Nejsložitější situace je v hlavním městě, kde demonstranti stavějí barikády a odmítají se rozejít, při jejich rozhánění policisté používají vodní děla, slzný plyn, zábleskové granáty a gumové projektily. Jeden člověk zahynul a mnoho lidí bylo hospitalizováno. Bylo zadrženo asi pět tisíc lidí.

 

9. srpna v Bělorusku proběhly volby prezidenta. Podle informací Ústřední volební komise v nich zvítězil Alexandr Lukašenko, který řídí zemi už přes 26 let.

 

Lukašenko získal 80,08 % hlasů. Druhé místo získala Světlana Tichanovská s 10,09 %.

Opozice výsledky voleb neuznala.

 

Ve štábu Tichanovské ale tvrdí, že neuznávají oficiální výsledky voleb a zdůrazňují, že podle údajů z volebních místností všech regionů země právě Tichanovská získala 70-80 % hlasů.

 

Kandidátka teď odjela do Litvy. Její stoupenci uvádí, že Tichanovská byla přinucena opustit zemi a že odjezd „organizovaly” běloruské úřady.

 

Politička vyzvala Bělorusy, kteří ji podporují, aby už nevycházeli na náměstí a dodržovali zákon.

 

„Bělorusy vyzývám, abyste byli rozumní a dodržovali zákon, nechci krev a násilí. Prosím vás, nevzdorujte policii, nevycházet na náměstí, abyste neohrožovali své životy. Opatrujte sebe a své blízké,” obrátila se k národu ve videu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář