Jdi na obsah Jdi na menu
 


Protesty byly řízeny z Česka, prohlásil Lukašenko.

11. 8. 2020

Protesty byly řízeny z Česka, prohlásil Lukašenko.

Opozice hrozí dalšími demonstracemi a požaduje mírové předání moci

© Sputnik / Viktor Tolochko

Svět

11:39 10.08.2020(aktualizováno 15:56 10.08.2020) 

 

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že opoziční demonstrace byly řízeny z Velké Británie, Česka a Polska.

 

Zaregistrovali jsme telefonní rozhovory ze zahraničí, prohlásil Lukašenko.

 

    „Jeden telefonát odhalil, kdo tahá za nitky. Jedna z nich vede do Česka. Dnes už z Česka řídí náš sjednocený štáb, kde, omluvte mě, sedí tyto ovečky, nerozumí ničemu, co od nich chtějí. Nařídil jsem zveřejnění této informace v médiích, aby viděli, co chtějí. Nadále tlačí a požadují, aby lidi byli hnáni do ulic a vyjednávalo se s vládou o dobrovolném předání pravomocí,“ prohlásil Lukašenko.

 

    „Takže Lukašenko, který stojí v čele mocenské vertikály, v čele státu, jim dobrovolně s 80 % hlasy musí předat moc. To odtud (ze zahraničí, pozn. red.) jdou povely,“ dodala běloruská hlava státu.

 

Majdan tu nebude

V reakci na povolební protesty Lukašenko prohlásil, že v zemi majdan nedopustí.

 

    „Vše to, o čem jsem mluvil, se potvrzuje. Pokud někdo nevěřil, tak teď uvěřil. Takže se nám to tady snažili zavařit. Já jsem varoval, že majdan tady nebude, ať to chcete sebevíc. Proto se musíte uklidnit a utichnout,“ sdělil Lukašenko, jehož slova cituje agentura Belta.

 

Lukašenko dále oznámil, že protestující chtěli vzít jeho rezidenci útokem. Protestující se podle něj snažili obsadit budovy státní správy i v jiných městech.

 

    „Pokud se 200 metrů od Paláce nezávislosti shromažďuje dav a přes telefon slyšíme: ‚Potřebujeme sto tisíc, abychom vzali útokem Palác nezávislosti (…).‘ Jaká bude reakce bezpečnostních sil? Je dobře, že je OMON (běloruské pořádkové síly) udržel. Pokud by došli až k Paláci nezávislosti, tak tam už je jiná situace. Tam pracuje Služba bezpečnosti, antiteror, tam už je jiné rozložení,“ poznamenal prezident.

 

Na obvinění, že během protestů úřady odpojily v zemi internet, Lukašenko uvedl, že internet byl odpojen ze zahraničí.

 

    „Někdo si nedá pokoj. Vyzývají k pouličním akcím. Dokonce ze zahraničí odpojili internet, aby vyvolali nespokojenost obyvatelstva. Teď naši odborníci zjišťují, odkud probíhala blokace. Proto, pokud internet špatně funguje, není to naše iniciativa. Jde to ze zahraničí.“

 

Opozice chce předání moci

 

Vůdkyně opozice Světlana Tichanovská, která na prezidentských volbách získala necelých 10 % hlasů, v pondělí před polednem oznámila, že jejich výsledky neuznává. Její štáb požaduje mírové předání moci, zároveň také nevyloučila další protestní akce. Zároveň ale připustila i dialog s vládou.

 

    „Výsledky voleb neuznáváme,“ prohlásila Tichanovská.

 

Opoziční vůdkyně odkazuje na protokoly řady komisí volebních okrsků, podle kterých měla zvítězit hned v prvním kole. Zástupce iniciativy Čestné volby Vladimir Staševskij uvedl, že navzdory odpojení internetu, ke kterému během protestů došlo, se jim podařilo získat protokoly ze 126 volebních okrsků. V 85 zvítězila Tichanovská.

 

Tichanovská odsoudila noční potlačení demonstrací, které označila za zločin.

 

    „Vše to, co se odehrálo včera, je nepřípustné. Nemohli jsme sledovat, co se dělo ve městě. Nebyl tam internet. V takový okamžik nechat lidi bez spojení… to je prostě zločin,“ uvedla.

 

Podle ní byla reakce policie zcela nepřiměřená a podpořila všechny, kdo byl zraněn.

Babiš zásah policie odsoudil

 

Podle předběžných výsledků, které zveřejnila Ústřední volební komise prezidentské volby, jež se konaly v neděli 9. srpna, vyhrál dosavadní lídr Alexandr Lukašenko, který získal 80,23 % hlasů. Na druhém místě skončila Světlana Tichanovská s 9,9 % hlasů. Následují Anna Konopacká s 1,68 %, Andrej Dmitrijev s 1,04 % a Sergej Čerečeň s 1,13 %. Proti všem kandidátům se vyslovilo 6,02 % voličů.

 

Ještě v neděli večer vypukly v řadě běloruských měst včetně Minsku masové demonstrace. Policie proti nim tvrdě zasáhla. Několik stovek účastníků bylo zatčeno. Za nepořádky jim hrozí až 15 let vězení.

 

Český premiér Andrej Babiš zásah policie odsoudil. Podle něj Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář