Jdi na obsah Jdi na menu
 


Protest proti vyhánění pravoslavných mnichů z Kyjevské Lavry

8. 4. 2023

Protest proti vyhánění pravoslavných mnichů z Kyjevské Lavry

 

V dějinách existují příklady proti persekuci pravoslavné církve.  Z doby dávnější například persekuce uherské vlády proti stovkám rolníků Zakarpatí (u nás zvané Podkarpatská Rus) pro držení pravoslavné bible - tzv. marmarošský proces, který odsoudila celá civilisovaná Evropa. Z doby novější jsou to například persekuce pravoslavné církve v protektorátu Čechy a Morava po atentátu na kata Čechů, jehož jméno nezaslouží být napsáno ani vysloveno.

Z doby nejnovější pak je to strašlivá persekuce pravoslavné církve, jejich památek, klášterů - dokonce památek UNESCO! - a též i hřbitovů, na Albánci uloupeném Kosovu - historickém srdci srbského národa. Samozřejně, že Evropa o tomto lupičství a barbarství dodnes odporně mlčí.

Nyní nás docházejí hrozné zprávy z Kyjeva. Nejstarší slovanský pravoslavný klášter údajně z moci kyjevské vládní moci je vystaven vyhánění mnichů. Podle historiku toto nemá obdoby ani za tatarské nadvlády na Rusi.

Protestuji proti takovému zacházení s příslušníky pravoslavné církve. Protestoval bych i proti stejnému zacházení s příslušníky kterékoli denominace. Státní moc Kyjeva na sebe béře těžké břemeno, které věřící nazývají smrtelným hříchem a jinověrci  pak barbarstvím.

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSPB Mor.Třebová