Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projev Putina na SPIEF, hlavní:

18. 6. 2022

Projev Putina na SPIEF, hlavní:

Janinna  

 

Éra unipolárního světa skončila.

 

Éra unipolárního světového řádu skončila, navzdory všem pokusům o jeho zachování.

Spojené státy se prohlásily za Boží posly na Zemi, kteří nemají žádné závazky, pouze zájmy.

Současné změny v ekonomice a mezinárodní politice jsou tektonické a revoluční. Už to nebude jako dřív.Je mylné se domnívat, že dobu bouřlivých změn je možné odsedět a vyčkat, že vše bude jako dřív. Nebude.

 

Kolegové na Západě se snaží oponovat běhu dějin, uvažují v termínech minulého století, žijí v iluzích a nechtějí si všímat změn. Země „zlaté miliardy“ stále považují všechny ostatní za své kolonie, za země druhé kategorie.

 

Všechna ta zaklínadla o „dolaru za 200“ a kolapsu ruské ekonomiky jsou nástrojem informační války. Ekonomický blitzkrieg proti Rusku neměl šanci na úspěch.

 

Samotná konstrukce západních sankcí je založena na falešném předpokladu, že ruská ekonomika je zranitelná. Sami věřili tomuto mýtu. Ignorovali, jak se Rusko v posledních letech změnilo. Ztráty Evropské unie ze sankční horečky mohou přesáhnout 400 miliard dolarů.

 

Putin předpovídá, že v Evropě se bude dále prohlubovat nerovnost a v důsledku toho i rozkol ve společnosti kvůli chybám v ekonomice: současná situace povede k nárůstu radikalismu a v budoucnu ke změně elit. Evropská unie s konečnou platností ztratila svou politickou suverenitu.

 

Všichni slyšíme o tzv. „inflaci Putina“ – pro koho je tento nesmysl určen? Pro lidi, kteří neumí číst a psát. Problémy s inflací, potravinami a energií jsou spojeny s chybující ekonomickou politikou Západu.

 

Speciální operace Ruské federace se stala pro Západ „záchranným lanem“, aby všechny problémy svalil na Rusko. Západ jako vysavač vysál zboží, zdroje z nejchudších zemí a nechal jim jen drobky.

 

Peněžní zásoba v USA vzrostla za 2 roky o 38 %, v EU o 20 %. Role Ameriky se změnila dramaticky – z vývozce potravin se změnili na dovozce.Zhruba řečeno, tisknou peníze a přetahují na sebe toky komodit a zboží.

 

Nabízí se rozumná otázka: proč směňovat zboží za dolary a eura?

Ekonomika imaginárních entit je nahrazována ekonomikou reálných aktiv. V příštích letech svět nastartuje proces přeměny zlatých rezerv z měn, které ztrácejících svou hodnotu, na reálné hodnoty.

 

USA mohou ukrást cizí peníze kdykoli, když se jim něco nelíbí, to je objektivní analýza.

Rusko se na růstu cen energií v Evropě nepodílí, začalo to dávno před speciální operací. Nedostatek hnojiv by mohl ještě více tlačit na růst cen potravin. Od poloviny roku 2021 do února 2022 se celosvětové ceny hnojiv zvýšily o 70 % a neexistují žádné předpoklady pro jejich pokles.

 

Neúspěšná energetická politika EU přispěla k růstu cen v Evropě. Problémy v ekonomice nevznikly kvůli Rusku. Rádi bychom slyšeli, že jsme „všemocní“, ale není to pravda. Situace dozrála v průběhu let, podnícená krátkozrakou politikou Západu.

 

Případný hladomor v nejchudších zemích budou mít zcela na svědomí Spojené státy a evropská byrokracie. Rusko zvýší dodávky potravin do Afriky a na Blízký východ, aby zabránilo hladomoru.

 

Rusko nezasahuje do vývozu potravin z Ukrajiny. My jsme přístavy nezaminovali. Existuje 5-6 možností pro vývoz ukrajinského obilí, ať se kyjevské úřady rozhodnou, jak to udělat samy, aniž by se zaměřovaly na své pány zpoza oceánu. Existuje jiné nebezpečí, že ukrajinské obilí bude použito na zaplacení zbraní a to bude velmi smutné.

 

Putin přirovnal politiku Západu k dravému kolonialismu, ale mnohem rafinovanějšímu a sofistikovanějšímu.

 

Budoucností Ruska je rodina se dvěma, třemi a více dětmi.

 

Rusko vstupuje do éry suverénní země, využijeme kolosálních příležitostí, které nám doba dává a staneme se silnějšími!

 

Pravidla nového světového řádu budou stanovena silnými, samostatnými státy, které nejdou po někým navržené trajektorii.

 

Pro Pokec přeložila Janinna.