Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohnilí s prohnilými

19. 8. 2022

Prohnilí s prohnilými

19.8.2022 11:49

Udivená česká veřejnost sleduje již několik měsíců seriál trapných kauz a afér hnutí STAN.

Podivné finanční triky zemřelého místopředsedy STAN Michalika. „Výlet“ místopředsedy STAN a poslance této strany do Spojených států na půlroční placenou stáž, ze které údajně vyplyne „vědecká“ práce, zpracovaná z materiálů, které lze získat online z amerických, ale i z českých knihoven.

Chamtivost právního zástupce obcí, takto europoslance STAN na Zlínsku, požadujícího mnohamilionový honorář za vyřízení škodních událostí občanů Vrbětic a okolí, souvisejících s výbuchy muničního skladu.

A pak aféra Hlubuček, Redl a spol., kde Hlubuček byl až do nedávna šéfem pražské organizace STAN a de facto nejvýše postaveným člověkem této strany v pražské městské radě. Tato skupina si evidentně udělala zejména v Dopravním podniku a pravděpodobně v Pražských službách a možná také v dalších podnicích Prahy a přímo na magistrátu z veřejných zakázek zlatý důl. Přitom tato skupina žila vcelku odporným životem ve stylu válečných zbohatlíků.

Teď hnutí STAN řeší kauzu spojenou přímo s jejím předsedou Rakušanem, když se ukázalo, že jím jmenovaný šéf vnitřní rozvědky (ÚZSI) měl dlouholeté styky s mafiózním organizátorem lumpačení na veřejných zakázkách, Redlem. Je pak otázka, kdo vlastně Mlejnka do funkce jmenoval. Zda to byl opravdu Rakušan anebo to byl přímo Redl, který ovšem vystupuje, podle svých advokátů, jako osoba, která je nesvéprávná. Podle toho, co všechno dokázal zorganizovat, se ukazuje, že měl všech pět pohromadě.

Nu, a nyní zde máme další kauzu, která už jasně spojuje lumpačení STAN a TOP 09 na pražském magistrátu. Přitom předseda klubu STAN a TOP 09 Jiří Pospíšil, dělá jako kdyby se ho celá věc vlastně netýkala. Ani lumpárny Hlubučka, Redla a spol. a nyní ani aktivita mluvčí společného klubu STAN a TOP 09 na pražském magistrátu, Kuželové. Ta podle všeho byla poradkyní městské firmy Trade Center Prha (TCP). Podle smlouvy měla získat 1000 korun na hodinu bez DPH za mediální poradenství, které mělo probíhat osobně i telefonicky. Jako výstupy jsou známy pouze čtyři materiály poněkud primitivního charakteru, které usvědčují v podstatě Kuželovou z toho, že zakázka měla v fiktivní charakter a sloužila jen k vysávání peněz z nebohé městské firmy.

Celkově Kuželová vykázala 623 poradenských hodin, čemuž odpovídá tři čtvrtě milionu korun, které obdržela od TCP. Část těchto peněz převedla Kuželová do kasy svých oblíbených stran TOP 09 a STAN, které jí ostatně zaměstnávají.

Primátor Hřib jak vždy pokrytecky hovoří o tom, že věc prověří prostřednictvím pirátských zástupců v dozorčí radě TCP. To je od pana primátora krásné, ale v zásadě jako vždycky pozornost přenáší od své osoby, která je za všechny lumpárny na magistrátu na prvém místě politicky odpovědná.

Nic přeci nebránilo pirátským zástupcům v dozorčí radě TCP konat již předtím, než se tato nehorázná kauza objevila.

Je to opět jeden ze smutných pomníků hnutí STAN na jeho politické cestě do bezvýznamnosti, což se, doufejme, projeví už v komunálních a doplňovacích senátních volbách na podzim tohoto roku. Ukazuje se, že šibalství TOP 09 na pražské radnici je větší, než se dá s ohledem na pokračující marginalizaci této strany očekávat.

Doufejme, že zveřejnění obou pražských kauz, napomůže také nejen k vymetení STAN z pražské politiky, ale také k významnému oslabení společné kandidátky Spolu pro Prahu.

Pokud tato odhalení z magistrátu budou pokračovat, což lze očekávat i díky únikům z policejního prostředí, může to vést k fatálnímu oslabení některých politických formací v pražské i celostátní politice.

 Jiří Paroubek