Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohlášení vedení KSČM k odstranění sochy maršála Koněva

3. 4. 2020

Prohlášení vedení KSČM k odstranění sochy maršála Koněva

Komunistická strana Čech a Moravy ostře protestuje proti rozhodnutí Městské části Prahy 6 a Magistrátu hlavního města Prahy o odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který velel vojskům Rudé armády, jež přispěchala na pomoc povstalé Praze a  přinesla jí konečné osvobození. Vládnoucí elity Prahy složené z Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL, ODS a dalších pravicových subjektů nemají žádnou úctu k vlastním dějinám, ani k našim osvoboditelům.

    Je neakceptovatelné, že takovým veřejným funkcionářům nic neříká ani mezinárodní právo a ani závazky mezi Českou republikou a Ruskou federativní republikou o válečných hrobech. Za nepodstatné považují souhlas Vlády České republiky či alespoň Ministerstva obrany.

    Brutální a amorální čin Městské části Prahy 6, Magistrátu hlavního města Prahy:  Pirátů, ODS, TOP 09 a KDČSL  nesmí nikoho nechat na pochybách, že jejich sympatie opravdu nepatří našim osvoboditelům. Jejich skutečné sympatie tedy patří těm, kteří nám přinesli nacistickou porobu a okupaci s více než 365 tisíci mrtvými spoluobčany.  Veřejnost vidí, jak lživé a nemorální jsou jejich politické cíle. Československo a Česká republika ale nebude nástupním prostorem pro přepsání dějin Druhé světové války, rehabilitaci Sudetoněmeckého landsmanšaftu a německého fašismu.

KSČM vyzývá občany, kteří nesouhlasí s odstraněním památníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva a ctí úlohu všech armád našich spojenců při osvobozování Československa včetně rozhodující úlohy Rudé armády, aby na protest proti přepisování dějin např. nosili proti nákaze červené roušky.

Skutečnost, že k tomuto kroku přistoupily v předvečer 75. výročí ukončení Druhé světové války, výročí porážky nacistického Německa a výročí osvobození Prahy a Československa, symbolizuje pohrdání našimi osvoboditeli, mezi něž největší měrou, s více jak 140 tisíci položených životů, patřili vojáci Rudé armády  Svazu sovětských socialistických republik, vedle vojáků dalších spojenců a národního vlasteneckého odboje. Krok Městské části Prahy 6 je plivnutím do tváře všem, kdo položili své životy za naší dnešní svobodu.

 Hnutí ANO tomu bezmocně přihlíží. Vyzýváme vládu ČR, aby bez jakéhokoliv odkladu zjednala nápravu a návrat pomníku maršála Koněva.

 Vojtěch Filip

Stanislav Grospič

Petr Šimůnek

Kateřina Konečná

Václav Ort

Pavel Kováčik

Marie Pěnčíková

Helena Vrzalová

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář