Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profilové výbory doporučily Dumě ratifikovat dohody s DPR a LPR

22. 2. 2022

Profilové výbory doporučily Dumě ratifikovat dohody s DPR a LPR

 

Smlouvy s republikami se uzavírají na dobu 10 let s automatickým prodlužováním na pětiletá období

https://tass.ru/…689

MOSKVA, 22. února. /TASS/. Profilové výbory Státní dumy - pro mezinárodní záležitosti, stejně jako pro záležitosti SNS, euroasijskou integraci a vztahy s krajany - v úterý ráno jednomyslně doporučily, aby dolní komora ratifikovala dohody s Doněckou a Luganskou lidovou republikou (DLR a LLR) o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, uvádí zpravodaj TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil 21. února uznání suverenity Doněcké a Luganské lidové republiky. S jejich vůdci - Denisem Pušilinem a Leonidem Pasechnikem - byly podepsány dohody o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci. V noci z pondělí na úterý byly předloženy Státní dumě k ratifikaci. Očekává se, že dolní komora i Rada federace budou tuto otázku projednávat dnes.

 

O dokumentech

Smlouvy s DPR a LPR se uzavírají na dobu 10 let s automatickým prodlužováním na pětiletá období. Finanční a ekonomické odůvodnění smluv uvádí, že jejich ratifikace si nevyžádá dodatečné rozpočtové výdaje.

Podle textu dohod bude ochrana hranic DLR a LPR „prováděna společným úsilím smluvních stran na základě zájmů vlastní bezpečnosti, jakož i míru a stability“. Na toto téma bude uzavřena samostatná smlouva. Dohody rovněž stanoví, že každá ze stran udělí druhé straně právo budovat a využívat svými ozbrojenými silami vojenské základny a zařízení na svém území.

Smlouvy zajišťují ochranu etnické, jazykové, kulturní a náboženské identity národnostních menšin. Občané Doněcké a Luganské lidové republiky budou moci mít ruské občanství za podmínek stanovených zákonem, smluvní strany také uzavřou dodatečné dohody o řešení otázek dvojího občanství. Je stanoveno, že na území každé ze smluvních stran jsou „uznávány doklady vydané státními orgány a orgány územních samosprávných celků druhé smluvní strany“.

Rusko podle dohod přijme účinná opatření k udržení a provozování finančních a bankovních systémů DLR a LPR na základě skutečnosti, že zákonným platidlem na jejich území je ruský rubl. Kromě toho se smluvní strany podle dokumentů zavazují, že „poskytnou příznivé ekonomické, finanční a právní podmínky pro podnikatelskou a jinou hospodářskou činnost, včetně podpory a vzájemné ochrany investic“, a také budou podporovat různé formy spolupráce a přímé vazby mezi občany stran.

Dohody s LNR a DNR zároveň počítají s dalším přijímáním opatření pro sjednocení energetických, dopravních a telekomunikačních systémů. Podle dokumentů navíc strany dohod hodlají přijmout opatření ke sjednocení občanské a daňové legislativy a také legislativy v oblasti důchodů.

 

Přišlo e-poštou

LS