Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč tolik neslušnosti?

4. 12. 2021

Proč tolik neslušnosti?

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Žijeme v divném světě mezilidského  pomlouvání a  vzájemného štvaní. To, co prezident Masaryk označil jako nežádoucí Hulvátov, to se  u nás prudce šíří a nabývá na ostrosti a brutalitě. Je zvláštní, že i „mainstreamové“ tažení nenávisti proti  prezidentovi Zemanovi sílí. Přestože mu přibyla léta, přestože stůně. Naši „vybraní“  publicisté neznají zdvořilost a ohleduplnost ani  k potřebnému  prostému  člověku, natož uctivost a respekt k hlavě státu. Přestože to je nejvyšší ústavní činitel státu.

 

Vývoj „Hulvátova“ v naší společnosti je vskutku zvláštní. A těžko pochopitelný. Není tomu dávno, co jeden mnohostranně angažovaný publicista  předvedl  pozoruhodnou  proměnu od zdvořilosti k bezohledné hrubosti. Pamatuji si jej, jak pravidelně chodil na besedy s prezidentem Zemanem a jak na ně zdvořile reagoval. Pamatuji se také, jak ve svých projevech se opakovaně a kriticky zmiňoval o expředsedovi TOP O9. Jako by se zavázal nepřestajně si o něj brousit vtip a nesouhlas.

 

Nevím, co se stalo. Dnes ten horlivý mluvčí  pravidelně  s někdejším přívržencem pana Schwarzenberga  se vší vážností  a úctou diskutuje. Zato  dává najevo  nevraživý  odstup od pana prezidenta. V těchto dnech se  přímo posmívá protinákazovému zařízení chorého prezidenta  a  odsuzuje chování budoucích ministrů, kteří se dostavují k prezidentovi k vstupní diskusi před nástupem do ministerské funkce.  Prostý občan  jim schvaluje, že jsou zdvořilí a ohleduplní, Podle našeho komentátora  však by měli sršet odporem, nenávistí, nepřijímat jeho názory, stát na  názorech svých, a to kritických a opačných.

 

A tak se občan ptá: Ministři mají v osobnosti pana prezidenta vidět nepřítele? A proti nejvyššímu ústavnímu činiteli mají nepřátelsky vystupovat? Jaké je postavení naší vlády? Může nám pan komentátor říci, kde jsme a kam směřujeme? To ani mezi prezidentem a vládou nemá existovat souhlas, vzájemnost, podpora a spolupráce?