Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč se Putin odříká summitů s Trumpem a Johnsonem

16. 6. 2020

Proč se Putin odříká summitů s Trumpem a Johnsonem

Ljubov Stěpušova

5. června 2020

 

Vladimir Putin dostal najednou dvě pozvání ze Západu na summity. Od Trumpa na G7 a od Johnsona, které se týká vakcíny na koronavirus. Druhé pozvání již odmítl a to prvé dopadne pravděpodobně stejně. Proč to?

 

Putin nepojede na summit zorganizovaný Johnsonem

Ač byly ohlášeny vznešené cíle summitu, zejména „mobilizace zdrojů nutných k zajištění  všeobecné dostupnosti vakcíny proti novému koronaviru“, ruský prezident pozvání nepřijal. V prohlášení zveřejněném na webu vlády Británie se říká: „Cílem summitu je získat alespoň 7,4 miliardy USD, aby se mohlo ochránit ještě 300 milionů dětí před infekčními nemocemi (spalničky, břišní tyfus, dětská obrna) a v dalších pěti letech zachránit až 8 milionů životů.“

 

Je očividné, že Putin odmítl proto, že chtěl být solidární s čínským vůdcem, který ještě před ním cestu odmítl. Peking je na Západě viněn z toho, že i když nový virus nevytvořil, tak tajil jeho nakažlivost a nevaroval před  ním včas ostatní země.

 

Putin na solidaritu nikdy nezapomíná a Si Ťin-pching jej v poslední době podpořil v OSN v záležitosti Krymu, Sýrie, Venezuely, Íránu a ve věci odstoupení USA od smluv o zbrzdění závodů ve zbrojení. Sice to nebylo vždy kategorické, Peking se spíše zdržel hlasování o západních rezolucích, ale i tato podpora byla důležitá.

 

Trump svolává summit s programem proti Číně

Trump rovnou oznámil, že bude summit G7 namířen proti Číně a že se bude uvažovat, co udělat s Čínou poté, kdy „zavedla svět na pokraj přežití“.

 

Kreml dosud mlčí, ale dal na vědomí, že by bylo správné Čínu na G7 pozvat. Přece mluvit o Číně bez Číny je stejná hloupost jako mluvit o Rusku bez Ruska. A právě s tímto odůvodněním spojencům pozval Trump Putina. Řekl: „Polovina setkání G7 je věnována Rusku a pokud by na setkání Rusko  bylo, nacházelo by se řešení mnohem snadněji. … Po schůzce stejně někdo musí telefonovat Putinovi a spolupracovat s ním na mnoha otázkách.“

 

Trump chce rozšířit summit o Rusko, ale krom něho i o Austrálii, Jižní Koreu a Indii. Canberra i Nové Dillí plán přijaly. Proč, je jasné. S Indií je Čína dávno na kordy z důvodů politických i územních. Austrálie má u Číny vroubek kvůli svému nadšení s jakým uznala odpovědnost Pekingu za rozšíření koronaviru. Přišla tak o možnost vyvážet do Číny maso a utrpěla značné hospodářské ztráty.

 

Rusko si cení postoje Číny, a ne Západu

Tiskový tajemník ruského prezidenta Peskov uvedl, že Spojené státy Čínu nesprávně viní z rozšiřování koronaviru, když nemají důkazy. Pro CNBC řekl, že Rusko nemůže „projevit solidaritu“ s prohlášeními USA na adresu Číny a podtrhl důležitost vztahů Moskvy a Pekingu. Podle něho není uprostřed těžké krize vhodná doba obviňovat ze všeho WHO a den nato Čínu. Rusko má své vztahy s Čínou a cení si jich. Uvedl: „Jde o vztah vzájemné spolupráce a snažíme se spolupráci v této vážné krizi užívat . Vyměňujeme si informace, protokoly o léčení atd.“

Jsou tu i další záležitosti. Podle Reuters se v březnu snížil dovoz surové ropy ze Saúdské Arábie o 1,6 % ve srovnání s předešlým rokem, ale nákup od ruského dodavatele se zvýšil o 31 %. Čína oceňuje politickou podporu Ruska. Čínské nákupy podporují ruský rozpočet v době, kdy ceny plynu i ropy prudce spadly. I to Moskva hodnotí.

 

Co oceňovat ve vztazích se Západem? Všechno je zcela pesimistické a posilované neustálými sankcemi proti Moskvě.

 

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář