Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč se Macron stává stále více proruským

9. 12. 2019

Proč se Macron stává stále více proruským

28. listopadu 2019

 

Macron učinil krok ve směru ke sblížení s Ruskem. Ostatně francouzská elita byla vždy proruskou.

 

Podle zprávy z RIA-Novosti oznámil Emanuel Macron na tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO, že „jsme vnímali“  návrh Vladimira Putina o moratoriu na rozmístění raket středního a krátkého doletu v Evropě jako základ pro projednávání. Den před tím o tom psal německý Frankfurter Algemeine. Prezident Macron napsal v dopise Putinovi o tom, že návrh Kremlu zasluhuje „důkladné studium“. V souvislosti s tím doporučuje dvoustranné i mnohostranné posouzení ve všech zainteresovaných státech.

 

Je to první kladná odpověď na návrh Ruska ze strany člena NATO. Ještě před tím jej ohodnotil generální tajemník NATO jako nereálný, protože prý Moskva rozšířila raketu SSC-8, podle něho porušující dohodu o zákazu rozmisťování raket středního a krátkého doletu.

 

Doktor historických věd generál Ivašov považuje situaci za sblížení postoje Ruska a Francie. Podle jeho názoru nebude nikdo z členů NATO, krom Poláků a Estonců, trvat na rozmisťování amerických raket. Generál uvedl: „Dokonce i když Macron sleduje svoje osobní cíle – svoji popularitu, své zvolení do dalšího funkčního období, je to jedno, je potřeba jej v tom podporovat. Zde musí nastoupit určitá odvaha  postavit se Trumpovi a politické elitě USA.  Je opravdu potřeba mít určitý charakter a Macron jej demonstruje.“ USA potřebují mít rakety v Evropě k tomu, aby ji mohly zastrašovat. „Chtějí Evropu udržet ve své zóně vlivu, bez Evropy Amerika dost rychle zvadne.“

 

Macron již před  časem řekl, že se svět stává multipolárním a on si přeje, aby Evropa byla hráčem, a nikoliv objektem hry. Sdělil, že se NATO nachází ve stavu klinické smrti a Evropa se musí spoléhat jen na své síly. Ujišťuje, že EU si nemůže více dovolit jít cestou konsensu a postupných změn, jsou potřeba prudké změny. Proč ne ve spojenectví s Ruskem, když jeho odchod na Východ by pro Evropu byl nevýhodný.

 

Minulý měsíc jmenovala Paříž speciálního vyslance pro obnovení vztahů EU s Kremlem a k přesvědčení zbytku EU, že takové úsilí stojí za to.

 

V mentalitě francouzské elity vždy převažovala myšlenka vrátit Francii samostatnou roli ve světě a vytvořit z Páté republiky most mezi Východem a Západem. Je to heslo gaullismu, které následují další francouzští politici. Německo ve Francii považují za kolonii USA a mají na paměti, že právě na podnět J. V. Stalina dostala Francie status stálého člena RB OSN.

 

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz