Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč Rusko bojuje jednou rukou? 

3. 12. 2022

Proč Rusko bojuje jednou rukou? 

Putin mezi Skyllou a Charybdou

1. 12. 2022

 

Chceme-li vést útok, musíme vypadat neschopně; pokud chceme použít síly, musíme vypadat nečinně; pokud jsme blízko, musí to vypadat, že jsme daleko; pokud jsme daleko, má nepřítel věřit, že jsme blízko.“ Sun Tzu, Umění války.

Alexandr Morfeus

 

Takže, přátelé, uplynulo 10 měsíců „podivné války“ a během této doby se stala válka „ještě podivnější“.  Každý si ji analyzuje po svém a dělá si vlastní závěry. Úřady nás nijak zvlášť nerozmazlují vysvětlováním svých kroků. Ale přesto se během této doby nashromáždilo mnoho faktů a událostí, které by mohly jasně osvětlit, co se s námi a kolem nás děje.

 

Přiznám se, že sám jsem jeden čas skoro propadal „panice“ – neopouštěly mě úzkostlivé myšlenky, ve stylu „jak to, co to znamená?“. Nemohl jsem poskládat všechny kousky skládačky a získat ucelený obrázek o tom, co se děje.

 

Zpočátku operace V. V. Putin řekl, že cílem SVO je denacifikace a demilitarizace Ukrajiny. Lavrov řekl, že Rusko si neklade za cíl zničit stávající ukrajinskou vládu. 

 

Jak si mohli hlavní představitelé odporovat v otázce strategie země? 

 

Poziční bitvy na frontě také nepomohly pochopit situaci. Rusko s 2. nejsilnější armádou světa ustoupilo ozbrojeným silám Ukrajiny, kamkoli ty začaly postupovat. 

 

A to přesto, že pokaždé při čtení příběhů o tom, jak bojují chlapi ze spojeneckých sil Ruské federace a LDNR, se mi chce smeknout a poklonit se. Myslel jsem, že od druhé světové války už takových věcí nikdo není schopen, ale ukázalo se, že je, a jak je! Ruští válečníci, chlapi – krasavci, hrdinové!

 

A tak, při vší té udatnosti a dostatku zbraní, se vzdáváme Balakleje, Kupjanska a pak i Chersonu. Ano, pamatuji si všechno velmi dobře – rovnováha sil, vesmírné zpravodajství NATO, atd., ale stejně. Nemohl jsem si to utřídit v hlavě. To všechno není logické.

 

Všichni analytici jednomyslně říkají, že Spojené státy a NATO dávají Ukrajině právě tolik zbraní, co se týče složení a množství, aby Ukrajina mohla bojovat, ale ne vyhrát – aby byla zachována parita.

 

Ale když se podíváme pozorně na akce Ruska, tak to vypadá, že Rusko pravděpodobně také alokuje zbraně a síly na frontu, jen aby udrželo paritu, ale ne pro zaručené vojenské vítězství. Jsem přesvědčen, že Rusko takové prostředky a zdroje má.

 

Putin na Valdaji řekl, že nás čeká nejnebezpečnější a nejdůležitější desetiletí od druhé světové války.  Nabízí se myšlenka: proč se Rusko chystá bojovat s Ukrajinou 10 let?

 

Michail Chazin v nedávném rozhovoru řekl, že nyní si jen málo lidí uvědomuje grandiózní rozsah toho, co se děje. Uvedl, že Rusko si ve skutečnosti stanovilo ambiciózní cíl – zbourat ve světě nadvládu celého kolektivního Západu, která trvala nejméně 500-600 let, nebo dokonce 1000! … Pomyslel jsem si, že „tentokrát se strýček Míša, zjevně sekl.“

 

Za pár dní jsem zhlédl velmi zajímavý rozhovor (jako vždy) s Andreem Bezrukovem. Pro ty, kteří nevědí: A. Bezrukov je jedním z nejvýznamnějších bývalých špionů ruských ilegálních imigrantů ve Spojených státech. Plukovník zahraniční zpravodajské služby ve výslužbě a nyní profesor Moskevské státní univerzity. Na dotaz moderátora, co je podstatou SVO, vůbec nezačal mluvit o Ukrajině, ale pokračoval v myšlence Michaila Chazina.

 

A nyní, po analýze všech těchto různých prohlášení, včetně britského ministra obrany, ministra obrany USA, soudruhů Blinkena, Sullivana, Borrella, Scholze, Macrona, jakož i mnoha dalších soudruhů z Evropy, USA a Velké Británie, konečně se celá hádanka zformovala do jasného a harmonického obrazu, který vše vysvětluje.

 

Když to zjednoduším, tak pár slovy: Ukrajina sama o sobě není vůbec o ničem.

 

Ekonomika Západu a jeho blahobyt je postaven na čerpání zdrojů z jejich ekonomických kolonií a na levné energii (z Ruska, od Arabů, atd.).

 

Obrazně – představte si, že o patro výše žije zloděj, a všichni sousedé se snaží být přáteli a komunikovat s ním, využívají jeho výhod, ale zavírají oči před tím, odkud všechny tyto výhody pocházejí a „na účet koho je celý tento banket“. 

 

A ten zloděj, využívá svou pozici, přebírá kontrolu nad celým domem a říká všem, jak mají žít a chovat se ve svém bytě, se svou rodinou a svými dětmi. Všem se to nelíbí, ale vydrží to – peníze, moc, síla, atd. A teď projedli všechno, co měli. Poslední konzumovanou „dietou“ je východní Evropa. 

 

Další obětí, která má být pohlcena je nyní Rusko

 

A tak se Rusko rozhodlo hrát vabank. Nenechat se sežrat a pokusit se získat zpět své místo pod Sluncem a zároveň ho vybojovat pro všechny ostatní.

Porazit NATO konvenčními vojenskými prostředky je stěží reálné – nesrovnatelně větší lidské zdroje + jaderný arzenál. Jediný způsob, jak je porazit, je ekonomicky. Pokud Západ nebude mít dost peněz a zdrojů splaskne jako nafukovací panenka.

 

Západní civilizace ovládala svět po stovky let. V čem byla její hlavní síla? Materiální zdroje, převaha ve zbraních a podlost. Všudypřítomné lži a podlost. A nyní, nyní převaha ve zbraních už není a pokud se odstraní materiální zdroj, zůstane jen podlost. Západ poté nebude mít prostředky na to, aby byl nadále „světovým četníkem“ a komandoval všechny ostatní.

 

A pozor – cílem Ruské federace není zničit, pozřít Západ, ale prostě mu vzít možnost jíst a okrádat ostatní. Ano, tyto země nikam nepůjdou, budou dál žít a rozvíjet se, ale již očištěné od pocitu vlastní výlučnosti a nadřazenosti, stejně jako zbavené zubů predátora.

 

Jak Západ zabil ekonomiku SSSR? Dvěma hlavními údery: Jednak byl Sovětský svaz zatažen do drahých závodů ve zbrojení a za druhé se Západ dohodl s dodavateli na snížení světových cen ropy.

 

Co teď dělá Putin? Úplně to samé, bez vymýšlení něčeho nového. Kvůli válce na Ukrajině byl Západ vtažen do nákladných závodů ve zbrojení a Putin se dohodl s Araby na udržení vysokých cen ropy. 

 

Biden se k nim jel poklonit, s žádostí o zvýšení produkce ropy a snížení světových cen, ale byl odbyt a to hrubým způsobem. To znamená, že i Arabům se zdá Putinův plán docela pravděpodobný.

 

Zároveň jsme opakovaně četli prohlášení vysokých britských a amerických vojenských představitelů, že důvodem pro zavedení jednotek NATO na území Ukrajiny může být hrozba porážky ukrajinské armády, případně obsazení určitých území ruskými vojsky. Existuje například důvod domnívat se, že americká 101. elitní letecká útočná divize by mohla vstoupit do Oděsy, pokud by město bylo ohroženo ruskými jednotkami.

 

Bývalý polský premiér prohlásil, že je přesvědčen, že USA donutí Polsko poslat vojáky na Ukrajinu a jít do války s Ruskem, pokud bude ukrajinská armáda na pokraji katastrofy.

 

A nyní stojí ruské vedení před úkolem protahovat válku, dokud se ekonomika celého kolektivního Západu nesníží „na nulu“ a pokud možno maximálně se vyhnout vlastním ztrátám, a přitom je nutné vyhnout se hrozbě zapojení nových sil do této války – jednotek NATO.

Co je úkolem Západu: „opotřebovat“ lidské a materiální zdroje Ruské federace, aniž by se situace dostala na pokraj jaderné války. Udělat z Ruské federace jakousi banánovou republiku, bez vlastní významné ekonomiky, území se kterým by mohl disponovat a hospodařit podle vlastního uvážení. A od takové země nic nezávisí.

 

Máme následující obrázek:

Představme si šachovou partii, ve které vítězství spočívá v tom, aby soupeři nedošly figurky na šachovnici, nemohl „zabít“ krále, ale aby se vyčerpal únavou ze samotné hry.

 

I když možná názornější metafora by byla jiná: Představte si, že na člověka (Rusko) vycvičili a vypustili jeho vlastního psa nakaženého vzteklinou (Ukrajina). Navíc je předem stanovena podmínka, že pokud tohoto vzteklého psa porazíte, soupeři na vás vypustí další 2 nové. A vy se nesnažíte porazit psa, ale jeho majitele a snažíte se vyhnout vypuštění dalších psů – nových čerstvých sil.

 

Jak se zdá, tento střet byl i tak nevyhnutelný. A s největší pravděpodobností, i kdyby ukrajinská elita nezradila a neprodala svou zemi, spolu s jejím lidem Západu, pak by tato válka byla dříve nebo později rozpoutána rukama pobaltských států a případně Polska.

 

Je správná možnost, že stažení ruských jednotek z jakékoli velké bitvy bylo diktováno právě vyhnutím se masivním ztrátám vojáků a skutečností, že vojenské vítězství nad Ukrajinou není absolutně nutné?  Myslím, že ano, je to docela možné.

 

Koneckonců, pokud Rusko zvítězí a Západ vyčerpá své zdroje, pak se Ukrajina ocitne na ulici jako bezdomovec, který přišel o všechno a sama se vydá do rukou kohokoliv, kdo má sílu a prostředky ji kontrolovat a podporovat. Proto, když v tomto scénáři Rusko neporazí Ukrajinu vojenskými prostředky, ale přitom zároveň celé nejvyšší vedení Ruska tvrdí, že všechna tato území vrátí – absolutně nelžou a nefantazírují. Jenom, možná, jejich strategie a metody jsou jiné.

 

Většina epizod, prohlášení a projevů posledních měsíců na obou stranách zapadá do této verze.

 

Vědí o tom odpůrci Ruska? Samozřejmě jsou si toho dobře vědomi a dobře tomu rozumí.

 

Podívejte se na výroky Borrella a výroky Stoltenberga o tom, že vítězství Ruska bude jejich porážkou, a nejen Ukrajiny – oni nelhali, mluvili čistou pravdu! 

 

Macron je nasáklý jedem když říká, že vítězství Ruska nelze v žádném případě připustit, protože to bude znamenat porážku Západu – a také se nepřetvařoval a mluvil čistou pravdu. Všichni dokonale chápou a vidí situaci takovou, jaká je.

 

Všichni to vidí, až na obyvatele Ukrajiny, kteří byli úplně uvedeni do hypnózy a úplně nahradili všechno pravdivé lživým. Ve všem a do extrému.

 

A proč celý Západ ze všech sil posílá zbraně a peníze na Ukrajinu? Milují Ukrajinu? Ve skutečnosti nyní vedou válku sami za sebe, pouze na úkor lidu Ukrajiny! 

 

Nejde o nic jiného než o zničení jejich ekonomického modelu a světové nadvlády, o jejich bohatství, mezinárodní postavení a vlastní hodnoty. Nic více, ani méně. V sázce je osud a budoucnost celého kolektivního a „všemocného“ Západu. Ukončit 500letou éru není žádná legrace.

 

A hlavní vítězství se neočekávají od fronty na bojišti.

 

Navíc: mnozí nyní píší, že zničení energetického systému Ukrajiny nemá takový vojenský význam, aby na něj byly vyplýtvány stovky drahých vysoce přesných raket. A pokud by tyto střely zasáhly velké koncentrace ukrajinských vojsk, mělo by to větší efekt.

 

Nepracuji v Generálním štábu Ruské federace a těžko mohu posoudit vojenskou účinnost těchto akcí.  Jedno však lze říci s jistotou: zastavení a obnova energetického sektoru celé země, jako je Ukrajina, stejně jako zastavení jejího průmyslu, znamená pro Západ přijmout a podporovat desítky milionů lidí, včetně energetické bilance Ukrajiny. Ano, mohou na to utratit zabavený majetek Ruské federace, ale tím se nic nevyřeší – částky jsou nesrovnatelné. A myslím si, že ve střednědobém horizontu může měsíční údržba celé země velikosti Ukrajiny, která zůstane bez průmyslu a ekonomiky, jednoznačně převyšovat možnosti Západu.

 

Nesmíme zapomínat na dezinformace – jak ze strany Ruska, že má nekompetentní velení, aby se Západ nezastavil a nezpomalil tempo své „podpory“, tak i ze strany Západu, že… „ach, docházejí nám zásoby zbraní, brzy nebudeme mít co na Ukrajinu posílat“ – aby Rusko neuvažovalo o tom, že se zastaví, ale šlo vpřed směrem k novým rozsáhlým výdajům.

 

Všechny řeči o příměří v tomto světle vypadají jako žádost o přestávku mezi koly v ringu – analyzovat, nabrat sílu a znovu bojovat.

 

Kdo vyhraje tuto velkou „bitvu tisíciletí“? To teď nikdo neví. Obě strany jdou tvrdošíjně vpřed. To znamená, že každá strana věří své strategii a má své pádné argumenty.

 

Nehledě na to, že americký generál Mark Milley řekl, že „Ukrajina již předvedla a udělala vše, co mohla“, NATO stále nezavádí polská (resp. ostatní) vojska na Ukrajinu – to znamená, že stále vidí potenciál Ozbrojených sil Ukrajiny a věří ve zranitelnost Ozbrojených sil Ruské federace.

 

Čína po XX. Sjezdu KS ČLR, právě v těchto dnech, vyhodila všechny představitele liberálního tábora z nejvyššího patra moci. To může znamenat, že věří, že akce Ruska proti světovým liberálům- finančníkům jsou úspěšné a jdou správným směrem.

 

Arabové nesklonili hlavu před Spojenými státy, nezvedli produkci ropy a nesnížili ceny. Katar obecně oznámil, že zastaví dodávky plynu těm, kteří stanoví strop na ruský plyn. To znamená, že i přes všechny ústupy na vojenské frontě stále věří ve vítězství Ruska.

 

Ano, je nám líto Balakleje a Kupjanska. Ano, ztráta Chersonu byla ještě urážlivější. A teď se bojíme o Energodar. Pokud ale podstata války není ve vojenské porážce Ozbrojených sil Ukrajiny, pak možná všechno dostává úplně jiný odstín a zachráněné životy ruských vojáků jsou opravdu důležitější.Jak to všechno skončí? Nikdo nemůže předvídat. 

Myslím, že je nyní důležité si připomenout výrok Bismarcka:

„Rusko není nikdy tak silné, jak by chtělo a nikdy není tak slabé, jak se zdá.“

 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

Přišlo e-poštou