Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč je pád Fialovy vlády nezbytný

24. 8. 2022

Proč je pád Fialovy vlády nezbytný

Marek Řezanka

 

Blíží se masivní protivládní demonstrace, a to 3. září na Václavském náměstí v Praze od 14:00. Jedná se o „shromáždění za účelem vyjádření politických postojů k současnému vedení země“.

 Osobně se domnívám, že by třetího září měly zaznít následující důvody, proč by pokračování Fialova kabinetu mělo být nemyslitelné:

1)    Ve vládě působí hned několik ministrů, kteří svým konáním hrubě poškozují jméno České republiky ve světě a jsou podezřelí z kriminálního jednání. Konkrétně se jedná o pana Rakušana, který je neodmyslitelně spojený s kauzou Dozimetr, a už proto by neměl na resortu vnitra působit. Stejně tak by měla na funkci ministryně obrany rezignovat Jana Černochová, která se podporou atentátu na novinářku Duginovou dopustila schvalování terorismu, a to konkrétně větou „Dnešní noc na 21. 8. si v Rusku zapamatují“. Neudržitelné by měly být i postoje Jana Lipavského, kterému neřeknu vzhledem k jeho nedostatečnému vzdělání jinak než Bakalář. Tento člověk se nikdy neměl na takto důležitý resort dostat.

2)    Kabinet Petra Fialy nás proti vůli většiny z nás (mělo by být referendum) zatahuje do cizího válečného konfliktu a opakuje lživé tvrzení, že jsme ve válce s Ruskem. Dokonce má tu drzost žádat jakousi „válečnou daň“, ale ne na pomoc nám, občanům této země, ale na dodávky zbraní na Ukrajinu. Chceme mírová jednání, ne prodlužování zabíjení a agónie války.

3)    Vláda Petra Fialy nepodniká žádné kroky ke stabilizaci naší ekonomiky a na pomoc potřebným v nouzi. Naopak počty potřebných svým konáním nebezpečně rozšiřuje – a ještě má tu drzost, že se tím chlubí jako svým úspěchem. Máme jednu z nejvyšších inflací v Evropě. Mnoho lidí nebude mít na platbu za energie. Mnoha lidem hrozí, že v zimě zmrznou. Vláda sprostě lže o tom, že zemního plynu bude dost. Sama se usvědčuje ze lži, když vzkazuje, že domácnosti se budou muset výrazně uskrovnit. Dokonce představila návrhy, v nichž přikazuje maximální teploty v kancelářích a domech. Zde reálně hrozí krach mnoha průmyslových podniků, a tím paralýza celé společnosti.

4)    Vláda Petra Fialy podniká soustavné kroky k výraznému omezení svobody projevu. Tato vláda si neoprávněně prodlužovala období takzvaného nouzového stavu. Ministr Rakušan se chlubil, jak zatočí s blíže nedefinovaným „ruským švábem“. Znovu se nám legitimizuje udávání za odlišný názor. Na prostý lid je vyvíjena přísnost pod hlavičkou boje proti nenávisti, kterou ale šíří sami vládní představitelé, ať už formou narušování mítinků opozičního politika či veřejnými statusy schvalujícími vraždu civilní osoby. Odmítáme „spravedlnost“ dvojích metrů. Odmítáme cenzuru. Odmítáme politickou zvůli úzké politické skupiny, která se opírá o Českou televizi, jež zjevně neplní roli veřejnoprávního média. Například tím, že neodvysílala před parlamentními volbami reportáž o aférách STANu. Tato reportáž přitom byla připravena.

5)    Kabinet Petra Fialy podporuje takzvaný Green Deal (Zelenou dohodu pro Evropu). Tato dohoda je příkře v rozporu s našimi energetickými potřebami i ekonomickými zájmy. Vláda Petra Fialy zájmy občanů České republiky nehájí.  

 S ohledem na těchto pět závažných důvodů jsem přesvědčen, že je nutné vytvořit ohromný a trvalý tlak na vládu, aby rezignovala. Nejde tu o nic méně, než o naše životy a naše právo na důstojný život a demokratické poměry. Nechceme žít ve státě, v němž panuje silné podezření, že vrcholná politická scéna je prorostlá organizovaným zločinem – a v němž je opozice soustavně dehonestována a umlčována. Nechceme plést svetry, ani poslouchat podobné knížecí rady nekompetentních politiků.

 Přejeme si společnost zdravou, sebevědomou, prosperující. Taková ovšem nebude nikdy pod vedením Petra Fialy a stran takzvaného Demobloku. Potřebujeme vizi společnosti, která zná recepty na stávající systémové problémy – a potřebujeme tuto vizi co nejdříve přetavit do praxe. Jinak se obávám, že nám není pomoci.