Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč chce Amerika udržet Čínu dole? Je to jen otázka moci

7. 8. 2023

Proč chce Amerika udržet Čínu dole? Je to jen otázka moci

 

Podle americké administrativy představují pro národní bezpečnost hrozbu čínská ocel, sociální sítě, jeřáby v přístavech a dokonce i samořídící auta. Široké spektrum pokrývající téměř všechny aspekty ekonomického a technologického vlivu Číny.

Joe Biden, Si Ťin-pching

6. srpna 2023 - 12:02

 

Dnešní geopolitická realita odráží stále rostoucí ambice USA udržet Čínu jako technologického a ekonomického aktéra v závislém postavení. Není to však otázka národní bezpečnosti, jak tvrdí Washington. Skutečným důvodem je udržení americké globální hegemonie.

 

Podle americké administrativy představují pro národní bezpečnost hrozbu čínská ocel, sociální sítě, jeřáby v přístavech a dokonce i samořídící auta. Toto široké spektrum, zdá se, pokrývá téměř všechny aspekty ekonomického a technologického vlivu Číny.

 

Bidenova administrativa pokračuje v politice svého předchůdce, udržuje trestuhodná cla na čínskou ocel s odvoláním na národní bezpečnost, zatímco Kongres prokazuje zřetelný nepřátelský postoj k čínským sociálním sítím, jak dokazuje potenciální zákaz TikToku.

 

Kromě toho nedávný dvoustranný návrh zákona, předložený ve Sněmovně reprezentantů, navrhuje omezení použití čínských jeřábů v amerických přístavech. Ministr dopravy, Pete Buttigieg, také projevil obavy o národní bezpečnost v souvislosti s čínskými autonomními vozidly, což vytváří tlak na omezení čínských společností vyrábějících tato vozidla v USA.

 

Národní bezpečnost se stává klíčovým argumentem ve všech aspektech hospodářské politiky USA vůči Číně. Je citována jako důvod pro podporu kontroly vývozu, zvyšování kontroly čínských investic v USA, ukončení preferenčního obchodního zacházení v Hongkongu, zařazování čínských subjektů a jednotlivců na černou listinu a plánování omezení amerických investic v Číně.

 

 

Je však zřejmé, že za touto politikou stojí ne tak obava o národní bezpečnost, jako touha udržet Ameriku na vrcholu globálního mocenského systému. USA se snaží udržet Čínu dole, ne kvůli hrozbě, kterou Čína představuje pro americké bezpečnost, ale kvůli hrozbě, kterou Čína představuje pro americkou dominanci.

 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: repro: CNA)