Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problémem byla a zčásti i dosud je tzv. Česko-německá deklarace II

21. 4. 2021

Problémem byla a zčásti i dosud je tzv. Česko-německá deklarace II

 

Nyní však k další, nesrovnatelně významnější funkci, kterou dodnes ČND plní. Když se obrátíte na vládu ČR, na Ministerstvo zahraničních věcí ČR s peticí, otevřeným dopisem či jinou písemnou formou, v níž poukazujete na mnohaleté protičeské útoky, v níž nás landsmani či dokonce někteří němečtí ústavní činitelé a politici viní ze zločinů proti lidskosti, válečných a dokonce genocidních zločinů, a požadujete, aby vláda ČR, MZV ČR proti tomuto hrubému osočování republiky a jejích představitelů protestovaly, kdy požadujete, aby přestaly z německé strany útoky proti dekretům prezidenta republiky, kdy požadujete, aby Německo konečně nám začalo platit reparace, které nám dluhuje, jde o mnohem více něž 5 bilionů korun, a v dalších a v dalších podobných případech, dozvíte se mnoho zajímavého.

 

Především narazíte na závoru, vysokou hráz nyní již s mnoha trhlinami v její stavbě, která se jmenuje ČND. V odpovědích na naše podání, MZV ČR, zčásti i vláda ČR, uvádějí:

V této souvislosti je dále relevantní politický závazek z Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji z 21. ledna 1997. V části IV. této deklarace oba státy prohlásily, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti. V tomto duchu obě strany od té doby důsledně postupují.“

 

Našim cílem je dosáhnout toho, aby konečně bylo pravdě učiněno zadost. Z ČND neplynou pro nás žádné závazky z důvodů, které uvádíme. Máme plné právo na německé reparace a SRN je povinna nám je zaplatit. Vždyť v době nedávné znovu s velkou intenzitou rozjel SL a někteří němečtí činitelé akci proti dekretům prezidenta republiky a ČND, která i pro ně představuje závoru nevznášet proti nám politické a právní požadavky z minulosti, je pro ně jen nějakým zaříkavadlem, které má zřejmě platit jen pro českou stranu. A co požadavek SL na původní vlast?

 

S výše uvedeným tvrzením MZV ČR samozřejmě nesouhlasíme. Uvádíme vytrvale v našich podáních důkazy, které naše stanovisko podporují. Stále je opakujeme a vždy o nějaký důkaz rozšíříme. A z nich dále vyvozujeme, že Německo, nejen SL, ale i někteří němečtí politici a ústavní činitelé, dlouhá léta ustanovení ČND hrubě porušují a nadto jsou i ustanovení ČND, která jsou rozporná s ustanoveními mnohostranné mezinárodní smlouvy, např. s Pařížskou dohodou o reparacích, a proto jsou, jak jsme přesvědčeni, nulitní od samého počátku.

 

O tom všem se můžete dozvědět podrobněji v našich písemných podáních a v odpovědích příslušných ústředních orgánů na ně, pokud je budete pozorně číst.

 

Nesledujeme však jen uvedené záležitosti celostátního významu, ale zabýváme se i některými otázkami „místního“ významu. Jako příklad uvádíme i pamětní desku paní Hany Benešové, která byla 16. května 2005 instalována na domě č.2 v Loretánské ulici v Praze. Při počátku rekonstrukce tohoto domu byla deska v r. 2012 „odborně sejmuta“. Fasáda domu je již dávno hotová a deska nikde. Podobně se „ztratila“ i pamětní deska prezidenta E. Beneše, která původně byla instalována pod bystou pana prezidenta v hotelu „Růže“ v Českém Krumlovu. Dnes se „toulá“ buď v muzeu v Českém Krumlovu nebo je ve vlastnictví jedné českobudějovické firmy. Či někde jinde? Abychom nebyli jednostranní, věnujeme pozornost i nenadálým zmnožováním různých památníků. V Jizerských horách se před několika lety objevil vzkříšený pomník, který má podobu německého železného kříže, a ční nad symbolickým německým pohřebištěm z druhé světové války. Pozůstalí po padlých německých vojácích, wehrmachtu, členech SS a gestapa či dalších, přinášeli na toto pohřebiště kameny a zde vzpomínali na ty, kteří padli za vůdce a vlast.

 

K těm tzv. místním otázkám můžeme obecně říci, že s příslušnými místními orgány se nekomunikuje lehko, spíše naopak. Někde i dobré sliby se slibují, ale čas je odvane a najednou jsme znovu téměř na počátku. Čtením následných textů se sami o tom můžete přesvědčit. Stále však doufáme, že k potřebné nápravě alespoň málo přispějeme. Bude-li nás ve stejném směru působit více, budeme jistě úspěšnější.

 

Již jste podepsali naši petici: „Požadujeme reparace, narovnání vztahů s Německem  a referendum“, kterou jsme v prosinci 2020 postoupili panu Ing. A. Babišovi, předsedovi vlády ČR? Pokud ne, učiňte tak, prosíme. Děkujeme za spolupráci.

Dr. O. Tuleškov

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář