Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro ty, co nepochopili

27. 12. 2021

Pro ty, co nepochopili

1 Janinna  

Moskva minulý týden zveřejnila návrhy dohod se Spojenými státy a dohod s členskými státy NATO, které mimo jiné obsahují ustanovení o vzájemných bezpečnostních zárukách v Evropě, o nerozmisťování raket středního a kratšího doletu ve vzájemném dosahu a odmítnutí dalšího rozšiřování aliance a to i na úkor bývalých republik SSSR. 

To znamená, že se navrhuje zastavit vše, na co si Američané za posledních 30 let zvykli. 

Náměstek ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov řekl, že pokud Západ nebude reagovat na tyto požadavky, může začít nové kolo konfrontace.

Před pár dny se k tomuto tématu velmi otevřeně vyjádřil i V. Putin: deklaroval nutnost „urychleného“ a „okamžitého“ zahájení mezinárodních jednání s cílem vypracovat „právně pevné záruky“ ruské bezpečnosti. Bezprostředně! Tedy žádná dlouhá jednání, diskuse, schvalování…. Nenecháme kočku tahat za ocas, nenecháme se vtáhnout ani do „procesu vyjednávání“. Buď ano, nebo ne. 

V zahraničí aktivně komentovali tiskovou konferenci Vladimira Putina, včetně odpovědí ruského prezidenta na otázky o globální bezpečnosti. Mezi komentátory byl i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, kterého se slova ruského vůdce o rozšiřování NATO na východ a hrozbě z toho vyplývající pro Rusko „dotkla“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že aliance je připravena jednat s Ruskem o problémech, které Rusko znepokojují.

Na otázku, zda je NATO připraveno vyjít vstříc Rusku na půli cesty a garantovat nešíření aliance východním směrem, Stoltenberg odpověděl: NATO je připraveno na dialog s Ruskem. Ale pokud jde o právo zemí zvolit si svou cestu, žádné kompromisy nejsou možné.

Stoltenberg v souvislosti s možným členstvím Ukrajiny v NATO vysvětlil, že rozhodnutí se týká pouze samotné Ukrajiny a 30 členů aliance. Kyjev se musí rozhodnout, zda se chce stát členem NATO, a členové aliance se musí rozhodnout, zda je Kyjev na tento krok připraven.

Stoltenberg oznámil, že NATO nedalo Moskvě žádné sliby, že se nebude rozšiřovat na východ.

Podle generálního tajemníka západního vojenského bloku „NATO nikdy neslíbilo, že se nebude rozšiřovat na Východ“.

Jens Stoltenberg řekl, že „Vladimir Putin má neopodstatněné nároky vůči NATO“. 

Podle funkcionáře NATO aliance „nedala žádné sliby“.

Stoltenbergovo prohlášení tím opět aktualizuje slova ruského prezidenta, že Moskva už nehodlá Severoatlantické alianci jen tak věřit. Samotné prohlášení Stoltenberga, že NATO nedalo Moskvě žádné sliby, pokud jde o žádné rozšíření, vypadá jako čiré pokrytectví. 

Za prvé, řeč se netýkala slibů NATO jako aliance. Sliby Gorbačovovi dali zástupci nejvyšších orgánů zemí, které tvoří alianci. A to je nyní důvod, aby NATO prohlásilo, že pokud někdo něco řekl, pak „to nejsme my“.

Za druhé, Stoltenberg, když takové sliby Gorbačovovi „ústně“ dali vůdci západních zemí, nemohl o nich nic vědět z prostého důvodu, že neměl žádné spojení s NATO, protože byl v mládežnickém křídle Dělnické strany Norsko.

Za třetí, i když sám Stoltenberg o těch „ústních slibech něco ví“, není vůbec tou osobou, která má pravomoc je potvrzovat.

Stoltenberg se zapojil do zmanipulování faktů, z nichž některá se odrážejí i ve vzpomínkách západních vůdců z éry 80. a 90. let, a oznámil, že NATO takové sliby nemůže dát, protože by to údajně porušilo základní princip aliance.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg navrhl svolat zasedání Rady Rusko-NATO na 12. ledna, uvádí TASS s odkazem na tiskovou službu.

Ruské Ministerstvo zahraničních věcí pojmenovalo hlavní témata jednání s NATO.

Maria Zacharova prohlásila, že hlavním tématem jednání se Spojenými státy bude nerozšiřování NATO. Dalším bude neumisťování zbraní ohrožujících bezpečnost na ruských hranicích. 

Zacharova komentovala vyjádření představitelů některých západních zemí, že tato témata nebudou brát na zřetel.

Komentář mluvčí ruského ministerstva zahraničí M. V. Zacharové v souvislosti s překrucováním ruského přístupu k problému bezpečnostních záruk:

„Ve Spojených státech a řadě západních zemí se objevila prohlášení, že v rámci nadcházejících projednávání ruského návrhu na vypracování právních záruk bezpečnosti nebude téma nerozšiřování NATO zvažováno.

V tomto ohledu zdůrazňujeme, že právě nerozšiřování NATO a neumisťování zbraňových systémů na ruských hranicích, které ohrožují naši bezpečnost, jsou hlavními, klíčovými tématy nadcházejících jednání se Spojenými státy a NATO. 

Ti, kteří ještě nepochopili podstatu ruského postoje, by v tom měli mít jasno“.

pokec24.cz