Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příště si pochutnáme

16. 2. 2020

Příště si pochutnáme

 

   Kampani před loňskými volbami do Evropského parlamentu dominovalo téma dvojí kvality potravin. I když dlouhodobě se mu v Bruselu věnovala jenom Olga Sehnalová (ČSSD), v předvolebním klání se tohoto tématu rázně chytily všechny strany. Jejich lídři začali vloni někdy na rozmezí dubna a května lkát nad touto zjevnou formou diskriminace našich spotřebitelů a zaklínali se, že právě jejich strana udělá ve věci už konečně pořádek.

   Brusel nám přitom příliš nápomocen nebyl. Na svém posledním zasedání ve starém složení přijal Evropský parlament směrnici, která obsahovala tolik výjimek, že ve skutečnosti dvojí kvalitu legalizovala.

   Pobouření našich politiků bylo nesmírné. Občanští demokraté kritizovali Babiše, že jeho vláda nedokázala prosadit v Bruselu na radě ministrů přísnější směrnici. Lidovci slibovali, že hned po volbách toto téma v Evropském parlamentu opět otevřou. Komunisté požadovali zařadit dvojí kvalitu mezi nekalé obchodní praktiky. Koalice STAN a TOP 09 volala po zpřísnění celoevropských kontrolních mechanismů. Piráti prosazovali, aby byla dvojí kvalita potravin prohlášena za zakázanou obchodní praktiku.   

   Hlas žádné z našich stran však do Bruselu nedolehl, proto vláda podala návrh postihovat obchodní řetězce, které potraviny a další zboží v nižší kvalitě nabízejí, pokutou až do výše 50 milionů korun.

   Uplynul téměř rok a příští volby do EP jsou v nedohlednu. Zmizel tedy jediný důvod, proč by měly strany proti dvojí kvalitě protestovat. Komunisté už nemluví o nekalých praktikách, navrhují dvojí kvalitu postihovat pouze v případě, kdy rozdíly „budou podstatné“. Občanští demokraté navrhují pokutovat nikoliv prodejce, nýbrž nadnárodní výrobce, i když to podle směrnice EU není dost dobře možné. Ukazuje se, že pokuta by byla likvidační především pro malé prodejny, které i tak mají dost potíží. Provozovatelé drobných obchůdků přitom nemají jak si ověřit, do které kategorie kvality patří zboží, které jim v lákavém obalu přivezli.

   Nemusíme však být smutní. Nějaké volby bývají každou chvíli, takže si zase brzy jistě pochutnáme. Když ne na kvalitních potravinách, tak aspoň na volebních slibech.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář