Jdi na obsah Jdi na menu
 


Případ zelená

17. 9. 2023

 Případ zelená

(Fall Grün)

 

Pokyn k vypracování plánu vydal německý říšský kancléř Adolf Hitler v červnu 1937.[1] První návrh plánu byl vytvořen generálem Wernerem von Blombergem[2] a postupně byl přepracováván podle toho, jak se vyvíjela vojenská situace.

V prosinci 1937 uspořádalo velení Wehrmachtu štábní cvičení s cílem útoku na ČSR. Plány se ale podařilo získat československé vojenské rozvědce, která tak získala přehled plánu německého útoku (https://cs.wikipedia.org/wiki/Fall_Gr%C3%BCn)

Nová směrnice pro Plán zelená

V části plánu označené Politické předpoklady se uvádí:

"Je mým nezměnitelným rozhodnutím zničit Československo vojenskou akcí  v blízké budoucnosti. Je úkolem politických vůdců vyčkat nebo vyvolat politicky a vojensky vhodný okamžik.

Nevyhnutelný vývoj poměru v Československu nebo jiné politické události v Evropě vytvářející překvapivě vhodnou příležitost, která se snad již nevrátí, způsobí pravděpodobně , že vbrzku zahájím akci." (30. května 1938 podepsal Keitel upřesněný Fall Grün)

 

V souladu s uvedeným a v dohodě s Hitlerem jednal i Konrad Henlein a jeho ordneři a freikorpsáci.  Angličané a Francouzi však v Mnichově dohodli s Hitlerem a Mussolinim, že čs. pohraničí,  většinově osídlené německou menšinou, bude po etapách připojeno k Německu. Mnichované tak rozhodli bez nás a proti nám. K válce Německa proti Československu proto nedošlo.  Hitler dostal, co chtěl, aniž by musel válčit.

 

V pomnichovských dnech, které byly pokračováním a vyvrcholením předcházejícího těžkého a krvavého období našich hraničářů i celé republiky, vývoj směřoval ke zničení naší státnosti a k likvidaci českého národa.

ČNL