Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přiléváte olej do ohně, reaguje Moskva na posílení sil NATO na východě Evropy

24. 1. 2022

Přiléváte olej do ohně, reaguje Moskva na posílení sil NATO na východě Evropy

Dnes 13:33 – Moskva • Aktualizováno 13:42, 24.1.2022

Petr Jemelka, Novinky, ČTK

 

 

Kreml obvinil Západ ze zvyšování napětí kolem Ukrajiny. Podle agentury TASS tak reagoval na informace o vyslání lodí a letadel NATO k posílení obrany východní Evropy a na zprávy deníku The New York Times, že prezident USA zvažuje, že do spojeneckých zemí poblíž Ukrajiny pošle tisíce vojáků.

 

 

"Pokud jde o konkrétní činnost, vidíme prohlášení, která publikuje Severoatlantická aliance o navýšení kontingentu a stažení sil a prostředků na východní křídlo. To vše vede k tomu, že napětí roste," řekl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle Reuters dále prohlásil, že informace přicházející ze Západu jsou plné "hysterie" a "protkané lží".

 

Ministerstvo zahraničí svolává krizový štáb kvůli UkrajiněDomácí

Ministerstvo zahraničí svolává krizový štáb kvůli Ukrajině

Moskva reagovala také na informace o deníku The New York Times, že šéf Bílého domu Joe Biden zvažuje, že pošle do východní Evropy další vojáky a techniku.

„Nyní je jasné, kdo má zájem na destabilizaci situace. Jsou to Spojené státy. Pro nás je to samozřejmě alarmující informace,” cituje agentura TASS šéfa obranného výboru ruské státní Dumy Andreje Kartapolova.

Rusko podle něj „nenechá tyto činy bez odpovědi a bude reagovat na rostoucí hrozbu”.

 

Lodě i letadla

Severoatlantická aliance v pondělí oznámila, že vysílá vojenské lodě a bojová letadla k posílení obrany východní Evropy. Reaguje tím na aktivity Ruska v okolí Ukrajiny, vysvětlilo velení Aliance v Bruselu.

Posílení přítomnosti amerických vojsk ve východních zemích NATO je přitom přesně tím, čemu se Rusko snaží zabránit. Stažení vojáků západních zemí z východního křídla Severoatlantické aliance je jedním z Putinových bezpečnostních požadavků, které v poslední době předložil členům NATO k vyjednávání.