Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příkroky k válce na Ukrajině 1

26. 2. 2024

Příkroky k válce na Ukrajině 1

Frank-Walter Steinmeier, ministr zahraničí SRN ,jeden z garantů dohody v Kyjevu

Spolupodepsal dohodu prezidenta Janukovyče s opozicí ze dne 21.2.2014

 

21. února roku 2014 v Kyjevě  podepsal Viktor Janukovyč dohodu s lídry euromajdanu o řešení politické krize v zemi. Dohoda měla proklestit cestu k politickému řešení ukrajinské politické krize a umožnit zemi vyhnout se rozvoji tragických událostí.

 

Pod dokumentem jsou kromě bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a zástupců tehdejší opozice podepsáni také evropští diplomaté. Jedná se tehdejšího ministra zahraničních věcí Polska, Radoslawa Sikorského,  tehdejšího ministra zahraničních věcí Německa, Franka-Waltera Steinmeiera ( současný prezident Německa) a  ředitele administrativy kontinentální Evropy Ministerstva zahraničních věcí Francie, Erica Fourniera. Zástupce Ruska Vladimir Lukin odmítl dokument podepsat.

 

Po podepsání dohody mezi prezidentem a opozicí opustily bezpečnostní složky centrum Kyjeva. Opozice ovšem odmítla již v noci na 22. února dohodu plnit a Viktor Janukovyč utekl ze země, aby si zachránil život, členové takzvané obrany Majdanu v noci na 22. února obsadili budovu Nejvyšší rady Ukrajiny (parlament), budovu administrativy prezidenta, budovu vlády a ministerstva vnitra.

 

Mě a celý ukrajinský národ cynicky obelhali," prohlásil tehdy bývalý ukrajinský prezident.

 

Podpis dokumentu a následný rozvoj situace okomentoval i ruský prezident Vladimír Putin: „Prezident Janukovyč za zprostředkování tří ministrů zahraničních věcí evropských zemí — Polska, Německa a Francie (…) podepsali mezi opozicí a vládou tehdy, dvacátého prvního, tu dohodu, podle které Janukovyč prakticky svoji moc už odevzdal… On souhlasil se vším, co požadovala opozice: s předčasnými parlamentními a prezidentskými volbami, a návratem ústavy z roku 2004. Souhlasil s tím, že nebude používat sílu. Nejen to, on přikázal odvést všechny policejní síly… Proč bylo potřeba zatahovat zemi do toho chaosu, ve kterém se ocitla?"

 

Výňatek z  článku“Zradí NATO v kritickém okamžiku?“, Sputnik 15.12.2017

 

Poznámka ČNL:

 

 

Na fotografii z jednání o Minských dohodách jsou nejen Putin a Lavrov, ale také Merkelová a Steinmeier, tehdejší ministr zahraničních věci SRN, který zřejmě věděl, jakou úlohu mají sehrát Minské dohody. Bohužel ani dodnes nám pan F.W. Steinmeier, nyní prezident SRN, o své roli, jíž hrál při minských jednání, nic neprozradil, na rozdíl od paní A. Merkelové a panu F. Hollandovi. Škoda.


 

Pokud hlavním smyslem minských dohod bylo, nikoliv dosažení míru na Donbasu, ale vytvoření několikaletého prostoru pro posílení ukrajinské armády tak, aby mohla válčit s Ruskem, pak zřejmě smyslem dohody, jíž podepsal prezident Janukovyč s představiteli majdanské opozice, již garantovali západní představitelé, mezi kterými byl i současný prezident SRN, F.-W. Steinmeier, bylo umožnit majdancům uchopit veškerou moc v Kyjevu a začít proces oddalování Ukrajiny od Ruska a přibližování k EU, USA, k čemuž fakticky došlo.


 

Kdyby garanti předmětné dohody Janukovyče s opozicí brali své garance vážně, pak by museli zcela viditelně vyzvat majdance, aby okamžitě přestali s obsazováním vládních budov, ke kterému došlo několik hodin po podpisu dohod, včetně garancí, a stáhli se do výchozích pozic. Samozřejmě by musely následovat i sankce proti těm, kteří dohodu porušili. K ničemu takovému nedošlo. Páni garanti mlčeli a nevydali ze sebe ani hlásku protestu. A kdo mlčí, ten souhlasí.