Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prezidentský kandidát Bašta – Měli bychom se připravit na konec EU

7. 1. 2023
 
 

Prezidentský kandidát Bašta –

Měli bychom se připravit na konec EU

Dnes 16:16, 7.1.2023

Klára Beranová

 

Měli bychom se připravit na samovolný rozpad Evropské unie (EU). Myslí si to kandidát na prezidenta za SPD Jaroslav Bašta. V předvolebním rozhovoru pro Novinky pak také řekl, že odchod z EU by Česko ekonomicky ani jinak nezvládlo. A na Hradě by nechal českou vlajku.

 

Prezidentský kandidát Bašta: Měli bychom se připravit na konec EU.Video: Novinky

 

Článek

„Když dlouhodobě sleduji počínání současné Evropské komise – jak v době covidu, tak v energetické krizi –, tak si myslím, že bychom se měli připravit na samovolný rozpad EU,“ prohlásil poslanec SPD Bašta.

„Už o tom koneckonců mluvil i francouzský prezident Emmanuel Macron,“ připomněl.

Současně nicméně řekl, že by Česká republika ekonomicky ani jinak odchod z Evropské unie „samozřejmě nezvládla“. „Bude-li se Evropská unie samovolně rozpadat, tak bychom si s tím ale měli umět poradit,“ míní Bašta.

 

Bašta: Moskva má složku na Babiše. S Pavlem můžou být vydíratelní

Prezidentské volby - speciál

Referendum o vystoupení České republiky přitom pravidelně ve Sněmovně prosazuje šéf SPD Tomio Okamura.

 

Na Hradě jen česká vlajka

Kandidát SPD – pokud by byl prezidentem – pak také v rozhovoru pro Novinky uvedl, že na Hradě by nechal jen českou vlajku. Nyní tam visí právě i vlajka Evropské unie.

Bašta je poslanec, diplomat, komunistický disident, bývalý ministr ve vládě Miloše Zemana a nyní i kandidát na funkci hlavy státu za hnutí Tomia Okamury.

Celý rozhovor s Jaroslavem Baštou:

Přehrát

Jaroslav Bašta – prezidentské studio

Článek

01:04:45

Video: Novinky

Jaroslav Bašta – prezidentské studioVideo: Novinky

 

Prezidentské volby 2023

Termín prezidentských voleb je stanoven na 13. (14:00-22:00) a 14. ledna (8:00-14:00) 2023. V třetí přímé volbě se rozhodne o nástupci současné hlavy státu Miloše Zemana. Výsledky 1. kola budeme znát v sobotu večer, případné 2. kolo voleb proběhne 27. a 28. ledna. Z kandidátů na prezidenta jsou podle volebních průzkumů nejvíce favorizováni Petr Pavel, Andrej BabišDanuše Nerudová.

Kandidáti na prezidenta

Andrej Babiš | Jaroslav Bašta | Karel Diviš | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Danuše Nerudová | Petr Pavel | Josef Středula | Tomáš Zim