Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přestaňme se konečně strašit koronavirem, doporučuje Babiš

15. 9. 2020

Přestaňme se konečně strašit koronavirem, doporučuje Babiš

Dnes 12:45 Jaroslav Soukup, Novinky, ČTK

 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se lidé měli přestat strašit koronavirem. Babiš to řekl na setkání se středočeskými starosty v době, kdy v ČR přibývá denně více než tisíc potvrzených případů a vláda nařídila lidem nosit roušky v dopravě i ve vnitřních prostorách veřejných budov.

Předseda vlády Andrej Babiš

 Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

 

„Chtěl bych poprosit všechny, abychom se už konečně přestali strašit,” uvedl Babiš.

 

Kvůli obavám z koronaviru se podle něj u části lidí zhoršila prevence rakoviny kůže. Premiér reagoval mimo jiné na skutečnost, že se někteří starostové báli na setkání přijet.

 

Babiš dodal, že by veřejnost rád uklidnil. „Tolik, co my testujeme, nikdo netestuje,” řekl. Zopakoval, že například sousední Slovensko, které ČR od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí, dělá testů na covid-19 mnohem méně.

Bilancovat budeme na konci.

 

ČR dosud provedla podle dat ministerstva zdravotnictví 1 070 382 testů, na milion obyvatel tak připadá cca 100 000 provedených testů. V rámci Evropy nejde o nijak závratné číslo. Německo má v tomto přepočtu 160 000 testů, Rakousko 151 000 a Belgie, která je počtem obyvatel srovnatelná s ČR, provedla na milion lidí 229 000 testů. Argument s nízkým počtem testů na Slovensku premiér zmínil i v pondělí v reakci na rozhodnutí země zařadit ČR mezi rizikové oblasti.

Na tomhle Kazma tajně pracoval 4 roky. Nenechte si ujít nový díl ONE MAN  

 

„Ze všech míst je kritika, jak jsme dělali všechno špatně. Všichni už zapomněli, jak jsme nosili povinně roušky venku,” připomněl Babiš první vlnu pandemie, kdy se pokládalo za samozřejmé chránit si nos a ústa. Dnes je podle něj situace spíš opačná a lidé si na něj ukazují, když jde nakupovat s respirátorem.

 

Podle Babiše se Česko stalo obětí svého úspěchu z první vlny, protože se dostalo mezi země, které brzo otevřely. „Bilancovat budeme na konci. A věřte mi, že to sleduji osobně. Hlavně počet hospitalizovaných,” dodal.

 

V pořadí již sedmé setkání středočeských starostů, na které jsou zváni všichni primátoři a starostové z regionu, se opět koná v Clarion Congress Hotelu v Praze Vysočanech. Na setkání bývá zváno kolem 1140 zástupců obcí, účast jich podle krajského úřadu tentokrát přislíbilo kolem 350.

 

Kromě Babiše na jednání dorazili i ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO), dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (oba za ANO). Kvůli pandemii koronaviru musejí mít účastníci nasazené roušky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář