Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přepisování českých dějin probíhá již řadu desetiletí

10. 4. 2024

Přepisování českých dějin probíhá již řadu desetiletí

Poznámka ČNL: K níže uvedenému článku se vrátíme v několika dalších textech, které budou obsahovat fakta důležitá pro jeho celkové zásadní posouzení.

Češi jsou rozumní, nechtějí soudy, ale dohodu s Lichtenštejny

Jan Ziegler

 

Foto: Scotch Mist, licence https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.cs Zámek Lednice, jedno z lichtenštejnských sídel

4. 4. 2024, 17:31

Pragmatismus vítězí nad hloupostí a nenávistí. Asi takto by se daly zhodnotit výsledky průzkumů veřejného mínění, podle kterých Češi preferují smír s Lichtenštejny. Ti by pak u nás investovali miliardy korun.

https://search.seznam.cz/?q=Jan%20Ziegler%20%C4%8Ce%C5%A1i%20jsou%20rozumn%C3%AD%20necht%C4%9Bj%C3%AD%20soudy%20%20ale%20dohodu%20s%20Lichten%C5%A1tejny&sourceid=blogy&thru=sug&ribbon=blogy

Článek

Česká republika by se neměla soudit s Lichtenštejnskem o majetky, které byly Lichtenštejnům odebrány tzv. Benešovými dekrety. Tyto spory by se měly řešit smírně. Podle průzkumu agentury Kantar pro Forum24.cz mírně nadpoloviční většina 53 % obyvatel Česka souhlasí s kompromisní dohodou a založením společné Nadace, která by se starala o bývalý lichtenštejnský majetek. Čtvrtina by chtěla pokračovat v soudech, 16 % by majetek Lichtenštejnům rovnou vrátilo, a zbytek se k problému nevyjádřil.

Rovněž výzkum agentury Ipsos podle článku na webu ceskenoviny.cz, který provozuje ČTK, potvrdil, že více lidí dává přednost smíru se starobylým knížecím rodem před pokračováním soudních sporů. Tak 43 % respondentů upřednostňuje dohodu, pouze necelá třetina je pro pokračování v soudech. Smír má více příznivců na jižní Moravě a mezi mladými lidmi. To je pochopitelné, mladí už totiž nejsou indoktrinováni komunistickou netolerancí.

Je v nejvlastnějším zájmu České republiky se dohodnout s knížecím rodem z Lichtenštejnů na založení společné Nadace, která by spravovala bývalý lichtenštejnský majetek na území České republiky. To je nejlepší řešení! Je třeba se podívat na celý problém zdravým rozumem, a nikoliv předsudečnou nenávistí.

Perfektně to objasnil mluvčí Nadace knížete z Lichtenštejna v ČR Michal Růžička v deníku Forum24.cz „Občané České republiky by měli mnoho užitku z obnovené lichtenštejnské správy částí zdejší krajiny, lesů a několika dotčených zámků. Know-how a možnosti Nadace knížete z Lichtenštejna zdaleka přesahují možnosti státní správy, takže z mimosoudního projektu by těžila celá jižní Morava, ba dokonce celá Česká republika. Nakonec, výsledky tohoto průzkumu zřetelně mluví také k českým politikům, neboť někteří z nich stále opakují, že by se sice chtěli s Lichtenštejny dohodnout, ale voliči by je za to potrestali. Tento strach se zdá být založený na křiku sice hlasitých, ale menších skupin, a nikoli na postojích většinové populace.“

Lidově řečeno, Knížata z Lichtenštejnů by u nás investovali miliardy korun, z nichž by měli prospěch všichni obyvatelé České republiky. Proto si hýčkejme ty, kteří jsou ochotni u nás utrácet velké peníze. Sami jich totiž máme málo. Lichtenštejnové u nás během staletí vytvořili majetky v současných cenách řádově za desítky miliard korun. Po roce 1946 změnili chudé horské Lichtenštejnsko v jednu z nejbohatších zemí světa. Jejich finanční možnosti přesahují v tomto ohledu české země devastované čtyřicet let komunisty. Takže ano, chovejme se rozumně a pragmaticky. Jen hlupák by odmítal nabízenou pomoc.

Historii Lichtenštejnů a jejich přínos pro naše země pak fundovaně přibližuje článek na webu Českého královského institutu.