Jdi na obsah Jdi na menu
 


Překvapení

11. 11. 2020

Překvapení

  

   Už nyní je zřejmé, že jedinou programovou shodou všech tří stran, které vytvořily předvolební koalici, je odpor proti Babišovi. ODS, TOP 09 a lidovci mají velice rozdílné přístupy jak v otázce evropské integrace, tak třeba v pohledu na ekologii i ohledně sociálně citlivých témat domácí politiky.

   Jejich odlišnosti jsou natolik hluboké, že klidně mohli přibrat do předvolební koalice také piráty a starosty. S nimi je přece spojuje naprosto stejný negativní postoj k Babišovi a jeho straně. Přitom programově patří piráti a STAN k trojkoalici asi tolik jako zmíněné strany k sobě navzájem.

   Vezměme drobný příklad. Právě v době, kdy celou Evropu mrazí při zprávách o dekapitovaných tělech v Paříži a v Nice, považoval Karel Schwarzenberg (TOP 09) za vhodné a vkusné označit Česko a příbuzné země za ostudu Evropy kvůli jejich negativnímu postoji k migraci. Jako rozený odborník promluvil v předvečer útoků na kostel a v okolí synagogy ve Vídni o úspěšné integraci migrantů do rakouské společnosti. Jak vidno, islamismus se šíří i mezi úspěšně integrovanými potomky migrantů.

    V cizí zemi a v jejích médiích český poslanec vyzval, aby Evropská unie netolerovala snahu České republiky určovat si svůj vlastní přístup k otázce migrace. Karel Schwarzenberg si to může dovolit, za necelý rok odejde do politického důchodu. Otázka je, zda si ODS může dovolit jít do voleb společně se stranou, jejíž bývalý maskot se vyjadřuje vůči naší zemi tímto způsobem. Až dosud se totiž občanští demokraté alespoň na oko vydávali za stranu, pro kterou jsou zbytky suverenity vlastní země poměrně důležité.

   Představitelé ODS by měli před volbami na rovinu říct, zda považují projevy samostatné české zahraniční politiky za ostudu. Mohli by také prozradit, kolik autobusů údajných sirotků jsou ochotni spolu se svým dalším koaličním partnerem k nám do Čech a na Moravu dopravit, aby tuto ostudu smyli.

   Voliči trojkoalice riskují překvapení dvojího druhu. Pokud toto uskupení zvítězí, pak se v lepším případě o své priority hned po volbách krutě rozhádá. V případě horším jeho lídři oznámí občanům, že také ve věci migrace stojí jednotně za politickým odkazem Karla Schwarzenberga. Které překvapení bude pro jejich voliče milejší?

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář