Jdi na obsah Jdi na menu
 


Překreslí rok 2021 mapu bývalého SSSR?

15. 3. 2021

Překreslí rok 2021 mapu bývalého SSSR?

1 Janinna  

Situace v SNS (Společenství nezávislých států je organizace zahrnující 9 z 15 bývalých svazových republik SSSR) je stále více alarmující; na jaře a v létě lze očekávat současné zhoršení téměř po celém obvodu.

V první řadě Kyjev připravuje operaci na Donbasu – je o tom stále více a více indicií: uzavírání sdělovacích prostředků, které nemá kyjevský režim pod kontrolou, revize frontové linie Zelenským a jeho kurátory, stahování zbraní a živé síly na kontaktní linii – takhle připravují vojenskou provokaci.

V Moldavsku může zhoršení politického rozkolu vyvolat nejen vnitřní konfrontaci, ale také agresi proti Podněstří. Navíc to mohou udělat současně s Ukrajinou – bez důvodu Sandu (prezidentka Moldavska) v lednu neodjela do Kyjeva seřídit si hodinky s kyjevskou pobočkou CIA.

Pokud ve stejný den zaútočí Kyjev na Donbas a Kišiněv na Podněstří, může Moskva odvetným úderem bezpečně zasáhnout koridor Mariupol-Oděsa-Tiraspol. I když to bude vyžadovat úsilí a politickou vůli.

Ale to není vše. 

Krize v Arménii se zároveň také zhoršuje – a pokud se zatím vše vyvíjí proti západním plánům, je možné, že budou schopni chopit se iniciativy na pozadí nedostatečné vůle armády.

Faktor ruské základny v Gjumri (Gyumri) a mírových sil v Karabachu samozřejmě umožňují Rusku cítit se sebevědomě za jakýchkoli podmínek. Je však třeba mít na paměti, že západní stratégové mohou znovu zapálit Zakavkazsko současně s Podněstřím a Donbasem.

Tím se vytvoří černomořský oblouk nestability.

A Bělorusko by také nemělo usnout na vavřínech. Zůstávají tam všechny předpoklady pro novou vlnu nepokojů – a lze je vyprovokovat v libovolnou chvíli a nikoli prostřednictvím zdiskreditované Tichanovské, najdou někoho vhodného.

A tady je nesmírně důležité, aby se Moskva a Lukašenko dohodli na umístění ruských letadel a pilotů na území Běloruska. Tento faktor, stejně jako užší spolupráce armády Ruska a Běloruska, může sehrát stejnou roli jako základny Černomořské flotily na Krymu.

Podle informací zveřejněných na oficiálním webu běloruského ministerstva obrany, se Rusko a Bělorusko dohodly na zřízení středisek pro společný výcvik vojáků. Bojová výcviková střediska budou rozmístěna v regionech Grodno, Nižnij Novgorod a Kaliningrad. Dohody bylo dosaženo během návštěvy ministra obrany Běloruska generálporučíka Viktora Chrenina v Moskvě a jeho jednání s ministrem obrany Ruské federace generálem armády Sergejem Šojgu.

Ministři projednali aktivity týkající se společného systému protivzdušné obrany Běloruska a Ruska.

V blízké budoucnosti se očekávají rozsáhlé dodávky ruského vybavení pro běloruskou armádu. Zvláštní otázkou je posílení letectva. 

Prezident Lukašenko vyjádřil svůj názor: „ruská letadla, naše letiště, společný provoz.“

Obecně by rok 2021 mohl výrazně překreslit mapu bývalého SSSR, což by bylo velmi symbolické při příležitosti 30. výročí největší geopolitické katastrofy 20. století – rozpadu Sovětského svazu.

Pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář