Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přehlídka jednotek „svobodovců“ 17. května 1945

17. 5. 2019

Přehlídka jednotek „svobodovců“ 17. května 1945

16. května 1945 se vrátil pan prezident E. Beneš  do Prahy. Hned následující den, 17. května, vykonal přehlídku některých jednotek "Prvního československého armádního sboru v SSSR". Před ním, jeho chotí a dalšími přítomnými na tribuně na Staroměstském náměstí pochodovali naši vojáci, kteří pod velením generála L. Svobody prošli těžkými boji s Němci i na území naší vlasti. Osvobodili na  500 slovenských, moravských a polských měst a obcí.

Jen v době od 18. ledna do 10.5.1945 ztratil sbor kolem 7300 vojáků, mužů i žen. 2500 z nich padlo nebo bylo prohlášeno za nezvěstné. Na konci války se nacházel svobodovci jižně od Prostějova.

 

A 17.5. tito stateční vojáci se zúčastnili přehlídky před svým vrchním velitelem, prezidentem Československé republiky.

 

Snad bychom měli ještě dodat, že řada z nich v osvobozené Volyni zjistila, že jejich rodný dům již není, že jsou mrtví i jejich blízcí. Když viděli na vlastní oči trosky měst a vesnic, které po sobě zanechali Němci, zatvrdli. Další boje, jež stály hodně jejich krve a životů, je pak přivedly až do vlasti, na Staroměstské náměstí, kde  defilovali před i před hrdinnými Pražany, kteří ještě před několika dny hájili své město před německými vojáky i zvrhlými jednotkami SS, které střílely ženy i děti, a uhájili ho, byť s velkými ztrátami. Jak tvrdé a zavilé boje v Praze probíhaly, svědčilo samé Staroměstské náměstí i značně zničená Staroměstská radnice.

 

Domácí odboj a zahraniční odboj si na této přehlídce znovu podal ruce a přátelsky se vzájemným respektem si je stiskl.

 

Dr. O. Tuleškov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář