Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preference politických stran podle SANEP za září

1. 10. 2022

Preference politických stran podle SANEP za září

 

1.10.2022 09:28

Agentura SANEP přináší vždy zajímavé průzkumy veřejného mínění, týkající se (nejen) volebních preferencí politických stran. Má originální metodu dotazování a mimořádně velký vzorek respondentů.

V příloze tohoto krátkého článku je tabulka, v níž jsou porovnávány volební preference jednotlivých českých parlamentních stran za srpen a září.

Zajímavým jevem je vzestup volebních preferencí nové politické strany PRO, která organizuje protivládní demonstrace. Současně je vidět, že v souvislosti s tím mizí hnutí ANO a také SPD i sociálním demokratům volební preference, hlasy. Je to logické, protože zejména SPD, ale i hnutí ANO zahrnují ve svém elektorátu bývalé voliče obou levicových stran (komunistů a sociálních demokratů).

Hnutí ANO tedy oproti srpnu ztratilo 1,2% podpory, ale s 29,9% preferencí s přehledem v preferencích vede.

Na druhém místě se umístila v přehledu volebních preferencí politických stran ODS. Ta by v září získala 13,1% preferencí, což je o 0,8% méně nežli kolik dosáhla preferenčních hlasů v srpnu. A asi o 7% méně nežli byly její volební preference na jaře t.r.. Prostě ODS zklamala očekávání veřejnosti, té její pravicové části. Je hlavní vládní stranou, a proto všechny neúspěchy kabinetu jsou přičítány zejména jí. Nezkrotila pádící inflaci, je pasivní v řešení energetické krize, nevydala se cestou, kterou podle jiných průzkumů očekává většina české veřejnosti. Tedy cestou přímého jednání s Ruskem o dodávkách, respektive o nižších cenách plynu, nežli jsou ty nynější. Ve společnosti doutná nespokojenost, jak ukázala protivládní demonstrace 3. září. Tato nespokojenost dosahuje masového měřítka.

Na třetím místě, co do výše preferencí, se umisťuje podle SANEPu SPD s 12,6%, což v září znamená pokles oproti předchozímu měsíci o 0,5%. Dlužno dodat, že v některých průzkumech jiných agentur již SPD předstihla ODS.

Na čtvrtém místě v preferencích stran jsou Piráti s 7,4%. Zaznamenali miniaturní nárůst oproti srpnu o 0,2%.

Stejně tak hnutí STAN zaznamenalo vzestup preferencí ze 4,2% na 4,5%.

KDU-ČSL, pokud by kandidovala samostatně, by se již podobně jako STAN nedostala přes hranici volitelnosti do sněmovny na úrovni 5%. V zářijovém měření by získala pouze 3,4%.

TOP 09 je rovněž pod čarou ponoru 5%: tato strana by v září dosáhla na 3,9% hlasů. A dosáhla by tak půlprocentního růstu oproti předchozímu měsíci.

Zdá se, že k TOP 09 a hnutí STAN se, byť mírně, stahují hlasy voličů nespokojených s největší vládní stranou, ODS. Je to paradox, protože na činnosti vlády a nepříznivém hodnocení vlády se nejvíce promítá do volebních preferencí ODS, se velkou měrou podílí seriál kauz hnutí STAN, počínaje daňovými ráji bývalého budoucího ministra průmyslu za STAN a konče kauzou Dozimetr v Praze.

Z hodnocení parlamentních stran, podle SANEP, v září zcela vypadla ČSSD. I když považuji za úroveň 5% volebních preferencí či více, která se objevují v kolonce ČSSD např. u agentury Median, přesto nepovažuji za možné, že by volební preference ČSSD byly tak fatálním způsobem vyzmizíkovány. Zkrátka, že by z 3,1% preferencí najednou nebylo nic.

S konečným soudem bych tedy vyčkal na další průzkumy SANEP a jiných agentur pro výzkum veřejného mínění.

Pokud jde o sociální demokracii, ať je to jak chce, strana by měla totálně přehodnotit svůj politický postup, vzdát se chimérických představ o levicové pražské kavárně, jak je předvedl v komunálních volbách v Praze tandem Poche – Petříček. Chlapci se svou kandidátku na magistrát získali jen 2,02% hlasů. To je katastrofální a ukazuje to potřebu změnit všechno. Kromě programových vizí, zaměření politiky také otevřít stranu novým lidem anebo k návratu bývalých členů a funkcionářů, pokud k tomu budou ještě vůbec ochotni. K tomu je ovšem potřeba mimořádné velkorysosti ze všech stran, od všech aktérů ve straně. Zkrátka to vyžaduje udělat velkou tlustou čáru za deset let trvající neúspěšnou periodou ve více než sto čtyřicetileté historii sociální demokracie.

Jiří Paroubek

vaše věc.cz