Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představy některých představitelů spojeneckých států o vysídlení Němců

31. 5. 2023

Představy některých představitelů spojeneckých států o vysídlení Němců

 

Již v době války probíhala mezi představiteli některých spojeneckých států diskuse o tom, jak vysídlit německé obyvatelstvo. Ve stručnosti uvádíme některé představy spojeneckých státníků.

 

Co si o transferu Němců myslel  jeden z nejpřednějších britských politiků:

„W. Churchill k možné bezprostředně poválečné situaci řekl: „…Hned po válce poteče mnoho krve. U vás i jinde bude mnoho Němců vybito - to jinak nejde a já s tím souhlasím. Po pár měsících my prohlásíme „teď dost“ a pak začneme mírovou práci." A dodal: "Transfer bude nutný!...Dá se jim krátká lhůta, ať si vezmou to nejnutnější a jdou." ( Z rozhovoru Winstona Churchilla s prezidentem Edvardem Benešem ze 3.4.1943, který zaznamenal Jan Masaryk, in Dalibor Plichta, Nesmířenost a nesmiřitelnost německé politiky, Praha, Fenix, 1996, str. 20).

Slyšeli jste, že by Němci si na tyto představy W. Churchill ztěžovali? Nic o tom nevíme.

 

Armija Krajowa o vysídlení Němců z Polska

 

Představa velení této protiněmecké odbojové organizace o přesídlení Němců byla jasná. „Po osvobození Polska bude následovat krátká vlna krajního teroru vůči německému  - za války přistěhovalému i trvale usedlému – obyvatelstvu, která je pohne k urychlenému „dobrovolnému“ vystěhování.“

 

O tomto úmyslu informoval prezidenta F. D. Roosevelta zástupce polského hnutí odporu, Jan Karski. Pan prezident se k tomuto plánu souhlasně vyjádřil.

Z knihy „, Rozumět dějinám“, str. 190, Gallery, 2002

 

Slyšeli jste, že by si Němci na prezidenta Roosevelta, který souhlasil s receptem Armii Krajowe na vysídlení Němců z Polska, Němci ztěžovali? Nic o tom nevíme.

 

 

Jak de Gaullovi Svobodní Francouzi stěhovali Němce?

 

De Gaullovi Svobodní Francouzi přesně aplikovali polský, Armií Krajowou roku 1943 deklarovaný model. Po vstupu do Alsaska postříleli na 8.000 tamních Němců, čímž dali podnět k „spontánnímu útěku nejen říšskoněmeckých válečných přistěhovalců , ale i části za nacismu zkompromitovaných německých starousedlíků. Většina bilingvního obyvatelstva poté jednoduše konvertovala zpět k francouzské identitě.

Z knihy „Rozumět dějinám“ , Gallery 2002, str. 194-195

 

Slyšeli jste, že by Němci si na toto počínání Francouzů ztěžovali? Nikdo o tom nic neví. I když my jsme přesídlení německého obyvatelstva z republiky provedli podle představitelů spojeneckých mocností, amerického generála Claye a ruského generála Lukjašenka, výtečně a s pochvalou, snaží se nás neustále hrubě obviňovat z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a dokonce i genocidy. Na Francouze a Angličany se prostě netroufnou, na nás lži kydají neustále. Kde je jejich hrdinství?

 

Připravil dr. O. Tuleškov