Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předseda německé CDU obrátil - Je třeba skončit konflikt s Ruskem

25. 6. 2024

Předseda německé CDU obrátil -  Je třeba skončit konflikt s Ruskem

Vůdce CDU Friedrich Merz, který dříve prosazoval zvýšení vojenské pomoci Ukrajině až po dodávky raket dlouhého doletu Taurus, změnil kurz a nyní věří, že nastal čas soustředit se na ukončení konfliktu s Ruskem. Informuje o tom The Times.

Friedrich Merz, předseda CDU

25. června 2024 - 06:20

 

Kandidát na post příštího německého kancléře včera v rozhovoru pro veřejnoprávní stanici ZDF řekl, že nadešel čas podepsat mírovou smlouvu s Ruskem o Ukrajině.

„Musíme vidět, že otevíráme možnosti, jak tento konflikt v určitém okamžiku ukončit,"  řekl Merz.

 

Scholz než aby dopadl jako Fico, tak raději obrátil

 

Je třeba poznamenat, že také zmírnil svou touhu po vojenské pomoci Kyjevu, včetně dodávek raket Taurus Ukrajině.

 

„Podporuji rozhodnutí, která vláda v této věci učinila. Věřím, že jsme udělali příliš málo, příliš pozdě. Vždycky jsem říkal, že se mělo udělat víc hned na začátku. Ale teď je 23. června 2024. Ohlížet se dva a půl roku zpět nemá smysl. Musíme se dívat dopředu,“ zdůraznil Merz.


Dříve  Friedrich Merz prosazoval, že Berlín by měl urychleně převézt rakety Taurus do Kyjeva. Politik poukázal na nutnost zničení Krymského mostu a všech zásobovacích vedení a poznamenal, že nechápe zdrženlivost kancléře Olafa Scholze v této otázce.

 

„Je to ještě taktika? Nebo je to neznalost? Dluží nám všem, včetně mě, odpověď na tuto otázku,“ řekl Merz o Scholzově postoji ke střelám Taurus.


(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)