Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předehra k majdanu

24. 8. 2019

- o Putinovi a mítingu 24. srpna 2019 na Sacharovově třídě v Moskvě …

Populární a slavný ruský novinář, publicista, spisovatel Andrej Karaulov*) ve včerejším vydání svého televizního pořadu „Chvíle pravdy“ upozorňuje na rizika vývoje současných událostí v Moskvě.

 

Mítingy, jak chápu, pokračují. Pokud bude míting 24. srpna proveden na základě žádosti komunistů, bude tam tak 10.000 lidí, víc ne. A komunistům povolují vše – protože to jsou dnes takoví komunisté… Zjuganov bude nakonec proklet v naší nové historii stejně jako Jelcin. To je opozice… z roku na rok věčně druzí. A to mohli být… mohli!

 

Takže pokud bude mítink v sobotu 24. srpna povolen, a státní moc ho nejspíš povolí protože zaváhali, velcí náčelníci..

Proto byl Sergej Mitrochin vrácen na seznam kandidátů (do moskevského městského parlamentu za opoziční „Jabloko“). Je mu už nejméně padesát let, ale co udělal pro Rusko, to nikdo neví. Nejde ale jen o Mitrochina, ale o to, že ty, které vyškrtli z kandidátek, jako jeho, začali postupně vracet zpět, což je také velmi zajímavé: - údajně zfalšované podpisy. Jak probíhal soud s Mitrochinem? Soudce, Mitrochinův advokát i kriminalisté z ministerstva vnitra, se nad každým podpisem radili – bylo jich tam pochybných několik desítek. Proč se vůbec radili? Jde přece o živé lidi, na podpisových arších jsou jejich podpisy, číslo průkazu, adresa - proč si je nepředvolali k potvrzení pravosti jejich podpisu? Oni by přece sami řekli, zda jsou jejich nebo ne. Je to jednoduché. Takže soud Mitrochina vrátil…

 

V sobotu 24., dokonce nebude-li mítink povolen, objeví se na „Sacharova“ k 70 tisícům lidí. Minulou sobotu to byly 52-54 tisíce. Kolik jich bylo v posledních letech v ulicích? V Kyjevě jich bylo méně – cca 35 tisíc.  Včera jsem mluvil s Gennadijem Gudkovem (otec nynějšího revolucionáře Dimy Gudkova) – oba je dávno znám. Dohodli jsme se, že se sejdeme později  - je teď v Bulharsku (bojí se nejspíš trestního stíhání – a oprávněně). Chci pochopit, co bude stát za tím jevem – majdan? Majdan roztažený v čase – 70 tisíc je obrovské číslo… pro lepší pochopení – Rudé náměstí pojme 80 tisíc lidí. Teď vzniká nové téma (a nejen v Moskvě), už ne volby, ale problém odpadového hospodářství, což je velmi nebezpečné téma a neschopnost vedení města ho řešit – a napětí do voleb poroste. Takže bude téma, že to Sobjanin (moskevský primátor) město nezvládá – vypíchnou jedno dílčí téma. Přitom nikdo nemluví o tom, co Sobjanin pro Moskvu udělal: - Moskva je jedním z nejbezpečnějších měst Evropy, opraveny jsou sítě, byl zřízen centrální dispečink řízení plynovodní sítě – po zkušenostech výbuchy plynu v minulosti – před 5-6 lety, kdy MČS (ministerstvo pro mimořádné situace) zoufale hledalo plány vedení potrubí. Dnes je dispečer schopen během 5-6 vteřin zablokovat libovolné místo havárie. Zapomněli jsme na výpadky elektřiny v letech 2005-6? A dnes?

 

Ale bude vytýčeno heslo „Sobjanin město nezvládá“  - takže určitě nebude ani premiérem (hovořilo se o něm jako o nástupci Medvěděva). Kdo ho chce co nejhlouběji zakopat ve městě, aby třeba nekandidoval na prezidenta v roce 2024? – Pokud volby nebudou dřív… - hospodářská situace je těžká.

 

Říkáme, že před týdnem bylo v ulicích 50 tisíc lidí – kdo dnes pracuje s mládeží? Kdo vůbec odpovídá na jejich otázky? Před pár měsíci jsem ukázal vystoupení dívky z liberálně demokratické strany (strana Žirinovského – pozn.překl.) – besedu organizovala kancelář prezidenta republiky. Poslechněte si, co říkala:… „Shromáždili jsme se tu, mládež, poslouchali jsme přednášky o státním převratu. Teď jsme se naučili dělat státní převrat, a bylo řečeno, že 8% negativně naladěných lidí stačí k uskutečnění převratu v zemi. Všichni tady jsme po absolvování vysoké školy, magistratury, ale pracovní místa nejsou. Jsme vzděláni, všecko umíme, ale je velká korupce a na místa se nemůžeme dostat. Máme jedno řešení – revoluci. My ale nechceme být revolucionáři. A ještě něco: - postačí trochu peněz, a my všichni vyjdeme na mítingy. Jsme jako výbušná směs, jsme nespokojeni s vládou – nedostává se nám sociální spravedlnosti, sociálních garancí, bezplatného studia, musíme po nocích pracovat, abychom si studia zaplatili – vy nám ve skutečnosti o bezplatném vzdělání lžete!“…

 

Má pravdu? Tisíckrát ji má – jaká je reakce mládeže?! Mladé lidi nelze zastrašit. Starce zastrašit lze – ti mají geneticky v krvi ještě Stalina. Anebo si poslechněte mládence na besedě s tehdejším presidentem Medvěděvem: - „Jste ochoten jít před soud – v případě revoluce lidový – a fakt za faktem obhájit svoje rozhodnutí a svoje ideály. Chápete, že tento soud určitě nebude objektivní. Chápete, že Vás mohou dokonce odsoudit k smrti – jste připraven ji přijmout statečně, jak to udělal Saddám Husajn?“ A odpověď tehdejšího prezidenta: - „Já se nebojím ničeho. V každém případě jsem přesvědčen, že žádnou revoluci nepotřebujeme, protože svůj limit revolucí jsme si vybrali (tento výrok Medvěděv opakoval doslovně při své nedávné návštěvě Kyrgízie po zatčení jejího bývalého tamního prezidenta – pozn.překl) ve 20.století. Proto bych nechtěl, aby se situace v zemi vyvíjela podle nějakého revolučního, nebo podobně extrémního scénáře. Otevřeně řeknu, že pro takový vývoj nevidím předpoklady. Jinak prohlašuji, že svoje ideály jsem připraven i zemřít“. Tak takhle se Medvěděv per ústa chrabře vyjádřil – velkopansky.

 

Tohle lidi už nejen rozčiluje, ale přivádí k zuřivosti. A to ani nemluvím o mzdách a inflaci za posledních 20 let, kdy je tato parta u moci. Mně dali penzi 15.600 rublů – to při dnešních cenách ropy – co je to za výsledky hospodářství? - chci se zeptat Oreškina (ministr hospodářství a rozvoje). Takže takové řeči mládež vede. A kdo u nás pracuje s mládeží? Serjoža Novikov? Kdo to je? – Pravá ruka Kirijenka (šéf prezidentovy administrativy) – vezměte si jeho výkaz příjmů. Odkud jsou ty stovky milionů, jestliže ten mládenec je celý život úředníkem – pamatuji si ho ještě jako Kirijenkova tiskového tajemníka. Co ten může říci na tom mítingu – s jeho miliony, bůhvíodkud?

 

Zdá se, jak jednoduché je se setkávat s mládeží – ukázat jim ten systém plynofikace, další úspěchy… Podívejte se do „Baumanky“ (prestižní ruská technická univerzita-pozn.překl.). Teď v září tam začne školní rok – tisíce studentů. Tam nejsou zlé oči. Oni pracují, hledají, učí se. Jakoby dvojí mládež – jedna ví, co chce, a druhá se diví tomu, co se děje. A správně dělá, že se diví, protože jen takovou, s odpuštěním, idiotku jako náměstkyni primátora Moskvy Serguninu mohlo napadnout vyškrtnutí všech opozičních kandidátů najednou… Odvolal ji někdo z funkce, nebo Novikova (předseda městské volební komise) – oba pracují dál. Kde jsou ti patrioti?

 

A koho napadlo napovědět prezidentovi, aby jel na setkání s motorkáři na Krymu v den, kdy bylo v moskevských ulicích 50.000 lidí – v pravou chvíli, co říkáte? Mně vůbec šokují ti, kteří sestavují Vladimíru Putinovi program. Měl jsem přítele – Čingize Ajtmatova, skutečně velkého spisovatele.  Miloval jsem cesty za ním, abych si s ním pohovořil. Hovořili jsme v ten den o mnohém, mnoho jsem ho natáčel – on snil o setkání a vážném rozhovoru s Putinem. Do smrti se mu to nepodařilo. Když umřel, tak Putinovi při jeho návštěvě Kyrgízie, rodné země spisovatele, navrhli návštěvu Čingizova muzea a seznámit se s jeho fotografií… – je to normální?

 

Otázky, které dnes vznikají – znovu majdan, jako v Kyjevě, kde Janukovyč nic nevěděl, nic neslyšel – jen na motocyklu nejezdil. Státní moc má nejvyšší čas myslet jinak. Onomu Kirijenkovi, kurátorovi vnitřní politiky, dnes mnozí říkají, že jeho politický blok je slepou uličkou, a jeho profesí že je krach. Jeden jsme už zažili (když byl krátce premiérem – pozn.překl.) – tenkrát to byl krach finanční a dnes začíná politický. Je to tak složité k pochopení a k uvidění?...

 

*) Andrej Karaulov (1958), sovětský a ruský novinář, spisovatel, velmi populární moderátor vlastního publicistického pořadu „Chvíle pravdy“, prezident televizní korporace stejného názvu. Autor čtivých knih „Okolo Kremlu“, „Ruské slunce“, „Ruské peklo“, autor čtyřdílného televizního dokumentu „Neznámý Putin“.

https://www.youtube.com/watch?v=JABp78og4Tk

Překlad:        st.hroch                  190817

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář