Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před 100 lety zemřel „tvůrce Ukrajiny“ Lenin

21. 1. 2024

Před 100 lety zemřel „tvůrce Ukrajiny“ Lenin

 

21.1.2024 14:37

Dnes - 21. ledna 2024 - uplynulo sto let od smrti Vladimíra Iljiče Lenina. K tomuto datu byl v Rusku proveden průzkum, zda by jeho tělo mělo být odstraněno z Mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě a pohřbeno tradičně. Výsledky ukázaly poměrně nečekaný výsledek.

Podle průzkumu Celoruského centra pro výzkum veřejného mínění (VTsIOM) byli respondenti rozděleni do tří téměř rovnocenných skupin. 33 % Rusů, kteří se zúčastnili průzkumu, uvedlo, že Leninovo tělo by mělo zůstat nedotčeno a vše by mělo zůstat jak je. Zároveň 30 % vyjádřilo zcela opačný názor a věří, že Leninovo tělo naléhavě potřebuje pohřbít. 27 % dotázaných bylo pro pohřbení Lenina, ale později, kdy v Rusku již nebude mít žijící stoupence. Pokud sečteme výsledky průzkumu druhé a třetí skupiny, zjistíme, že 57 % Rusů je tak či onak pro „opětovné“ pohřbení Leninova těla.

Mezi lidmi existuje silný pocit, že země je připravena na to, že k této události dříve nebo později dojde. A možná k tomu dojde ještě za vlády Vladimira Putina.

Putin v jednom ze svých projevů označil Lenina za tvůrce Ukrajiny. Právě díky jeho rozhodnutí se tato země podle ruského prezidenta objevila na mapě světa a získala mnoho původně ruských území. Problém Ukrajiny se dříve nebo později vyřeší. A s vysokou mírou pravděpodobnosti bude nastolena otázka pohřbení Lenina, který stál u zrodu kolapsu ruského impéria, soudí komentátoři.

Jan Urbach

vasevec.cz

 

Foto: Pomník V. I. Lenina v Černobylu