Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha 6 odstranila sochu maršála Koněva

3. 4. 2020

Praha 6 odstranila sochu maršála Koněva

3.4.2020, 9:18

Novinky

 

Praha 6 v pátek přistoupila k odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Socha bude nyní uložena do depozitáře a následně by se měla stát součástí expozice Muzea paměti 20. století, sdělil Novinkám mluvčí městské části Ondřej Šrámek.

Odstranění sochy bylo podle mluvčího dlouhodobě plánováno a čekalo se především na vyřízení procedurálních záležitostí.

„Rada městské části přistoupila k realizaci usnesení zastupitelstva z loňského září,” konstatoval mluvčí s tím, že specializovaná firma sochu uloží do depozitáře

 

Odstraňování sochy maršála Koněva v Praze

Foto: Aktu.cz

Socha se v minulosti opakovaně stala terčem vandalů, kteří ji polili barvou. Následně byla nějaký čas obehnána lešením a zakryta plachtou.

Proti odstranění sochy se ostře ohrazovala ruská strana. Ruské ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet, že čeští politici vedou válku se symboly vítězství nad fašismem.

 

Sochu maršála Koněva neznámý polil růžovou barvou (8. květen 2018)

Foto: Jan Handrejch , Právo

Praha 6 k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, a v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na rozdělení Berlína a výstavbě Berlínské zdi.

Sochu by měl nahradit památník osvobození Prahy.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář