Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prager Provokation gegenüber Moskau

25. 2. 2020

Prager Provokation gegenüber Moskau

V Praze 6 bude před ruskou ambasádou nově náměstí Borise Němcova

 

Z náměstí Pod Kaštany v Praze 6 se stane náměstí Borise Němcova. Přejmenování prostranství před ambasádou Ruské federace po ruském opozičním politikovi schválili pražští radní. Změna má být podle dokumentu přijatého radními politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva. Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu Vladimira Putina. Slavnostní přejmenování by se mělo uskutečnit ve čtvrtek.

"Praha se tímto gestem zařadí k několika dalším metropolím, které tímto způsobem poukazují na neutěšený stav politických poměrů v dnešním Rusku," píše se v dokumentu rady. Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenoval Washington nebo Vilnius. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že město k přejmenování přistoupilo mimo jiné na základě petic občanů. Řada Rusů žijících v Praze to pak podle něj přivítá. "Pojmenováváme náměstí po jejich významném liberálním politikovi," řekl.

Magistrátní místopisná komise, která se návrhy na pojmenování či přejmenování prostranství zabývá, s pojmenováním prostoru po Němcovovi původně nesouhlasila. Na začátku letošního února ale konstatovala, že přejmenování nezpůsobí lidem potřebu změny adresy trvalého bydliště. "Bude zachován historický název Pod Kaštany, který nadále ponese přilehlá ulice," píše se v dokumentu. Na slavnostní přejmenování, které se uskuteční 27. února, pozval primátor také ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. "Zatím nemáme žádnou reakci," řekl Hřib. Pozvána a dorazit má prý i Němcovova dcera Žanna.

Anmerkung zur Meldung von CR:

Der alkoholkranke Jelcin, der mit Hilfe amerikanischer PR-Berater, russischer Präsident geworden ist und sein Stv.-Ministerpräsident Nemcov haben Rußland in den wirtschaftlichen Bankrott geführt und zur gleichen Zeit neureiche Milliardäre kreiert.

 

Liebe Grüße

Rudolf  Z.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář