Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potřetí zaskočená

13. 2. 2021

Potřetí zaskočená

 

   Není dobrou vizitkou Evropské unie, že nejdále v proočkování obyvatel je Velká Británie a hned po ní následuje Srbsko. Už potřetí během posledních šesti let je EU zaskočená, tápe, neví si rady, přešlapuje a ztrácí čas.

   První trápení začalo v souvislosti s vlnou masové migrace, jež se Evropou přelila v roce 2015 s dozvuky, které dosud neskončily. Ani po šesti letech se nepodařilo přijmout opatření, která by zabránila tomu, aby podobná vlna nezastihla EU opět stejně nepřipravenu.

   Když nepomohl nátlak v podobě povinných kvót, „vyřešila“ se věc prozatímně tím, že se spoléhá na Turecko a jeho slib zadržovat za patřičný obnos migranty na svém území. Nikdo neví, jak dlouho toto provizorní řešení vydrží a kolik ústupků Turecku bude nutno za jeho prodlužování ještě učinit.

   Jen o rok později přišel brexit. Letos v červnu to bude již pět let, co se Velká Británie rozhodla opustit Evropskou unii. Celé další roky to vypadalo, že snad někdo čeká, že si to Britové ještě rozmyslí. Koncem minulého roku vypršelo přechodné období, během kterého měly být všechny otázky spojené s odchodem definitivně vyřešeny. Nakolik se to dohodou z loňských Vánoc podařilo, zjistíme teprve časem. Přesně tak jako v roce 2016 ani dnes nikdo není připraven na situaci, že by se odejít rozhodla nějaká další země.

   Do třetice je EU zaskočena rozsáhlou epidemií. Centrální obstarávání vakcíny nefunguje, krajně neprůhledné jsou smlouvy, které byly v té věci uzavřeny. Jednotlivé členské země se snaží pomoci si samy. Roste počet států, které by rády odebíraly vakcínu od Ruska. S výjimkou Maďarska čekají na to, až jim to bude povoleno. O možnosti nákupu ruské vakcíny se uvažuje ve stejné době a na stejných místech, kde se rozhoduje o uvalení dalších sankcí na Rusko.

  

   To je velice nadějné. Se znalostí způsobu uvažování evropských politických elit můžeme předpokládat, že nákup ruské vakcíny bude časem povolen. Když kvůli ničemu jinému, tak tedy proto, aby mohly být následně na její dovoz uvaleny ty nejpřísnější sankce.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář