Jdi na obsah Jdi na menu
 


Postoje českého obyvatelstva k dění na Ukrajině

28. 2. 2023

Postoje českého obyvatelstva k dění na Ukrajině

28.2.2023 06:25

Prostřednictvím veřejnoprávního média, které bylo zřejmě zadavatelem průzkumu společnosti Median.eu, jsme se dozvěděli několik zajímavých informací o postojích českých občanů k dění na Ukrajině v souvislosti se zapojením EU a NATO.

Asi tou nejzajímavější otázkou je, zda se má Evropská unie a NATO snažit o nastolení míru na Ukrajině diplomatickými jednáními. Téměř devět desetin respondentů (89%) podporuje tuto myšlenku.

Druhá otázka směřuje k ekonomickým sankcím cíleným Západem na Rusko. Ve prospěch sankcí se vyjadřuje 68% respondentů, když v průzkumu, který byl na toto téma proveden loni v dubnu, se takto vyjadřovalo 80% dotázaných. Naopak silná menšina (25%) je proti uplatnění ekonomických sankcí vůči Rusku. A 7% dotázaných neví.

S dodávkami zbraní Ukrajině podle Median.eu souhlasí 56% dotázaných a 39% je proti.

Velmi silně se projevují dotázaní proti přímému vojenskému zapojení sil NATO do konfliktu na Ukrajině. Jen 18% respondentů se vyjadřuje pro tento postup a naopak více než tři čtvrtiny (76%) je proti.

Přijmout Ukrajinu do EU či NATO?

Podle průzkumu Median.eu si velká část lidí (37%) nepřeje zapojení Ukrajiny ani do NATO, ani do Evropské unie. 38% respondentů si přeje zapojení Ukrajiny do NATO a 39% do EU. 13% dotázaných je to jedno.

Pokud jde o posílení vojenské pomoci Ukrajině, ne navýšení této pomoci podle Meidan.eu si přeje 58% respondentů. Naopak 36% respondentů si myslí opak. A 6% respondentů neví. Jinak řečeno, pokud současná vláda mluví o navyšování vojenské pomoci Ukrajině, jedná tak v rozporu s názorem téměř tří pětin českých občanů.

Průzkumy veřejného mínění mají v dnešní rozjitřené době, kdy se lidé mohou obávat sdělovat otevřeně své názory, menší vypovídací schopnost. Nicméně silným poselstvím pro české politiky by měly být především tyto vzkazy:

- Zdrcující většina českých občanů si přeje mír na Ukrajině cestou diplomatických jednání.

- Jen necelá pětina dotázaných by byla pro přímé vojenské zapojení sil NATO (tedy i české armády) do konfliktu.

- Na přijetí Ukrajiny do EU či do NATO existují mezi českými občany nejednoznačné názory.

- Téměř tři pětiny lidí, kteří se zúčastnili průzkumu je proti posilování vojenské pomoci Ukrajině.

Jiří Paroubek

vasevec.info

 

Foto: T. Klus zpívá na podporu Ukrajiny