Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední základna ukrajinských ozbrojených sil u Doněcka

2. 9. 2024

Poslední základna ukrajinských ozbrojených sil u Doněcka

Na Pokrovském směru nyní probíhají hlavní boje na jižním křídle ruské ofenzívy, píše ukrajinský web Strana.

Ilustrační foto

2. září 2024 - 03:20

 

Ruské jednotky, soudě podle zpráv od ruské i ukrajinské vojenské veřejnosti, ovládají většinu vesnice Galicinovka, která z jihu kryla již ztracené pozice ukrajinských ozbrojených sil v Karlovce - rozsáhlou ukrajinskou opevněnou oblast západně od Avdijivky „opřenou“ o přehradu. Nyní přešla do rukou Rusů.

Galicinovka je podle mapy Deep State pod ukrajinskou kontrolou pouze na jihu. Zbytek území je buď pod Ruskou federací, nebo v šedé zóně (tedy tam jsou bitvy).

 

 


Účelem těchto bitev, jak píše ruská veřejnost, je vytlačení ukrajinských ozbrojených sil z jiné dlouho držené opevněné oblasti – v Nevelskoje. Tento výběžek je posledním velkým územím kontrolovaným Ukrajinou nejblíže Doněcku.

 

Rusové postupují k Pokrovsku: Hrozí obklíčení ukrajinských ozbrojených sil v Karlovce


V zadní části Nevelskoje na západě jsou pouze dvě vesnice - Želannoje Pervoje. Nacházejí se 2 až 3 kilometry jižně od Galitcinovky. Jejich dopadení se bude rovnat operačnímu obklíčení ukrajinských ozbrojených sil na Nevelské římse, protože pro zásobování ukrajinských jednotek zbudou pouze kulkami prošpikované silnice severně od Krasnohorivky.

A podle ruských telegramových kanálů ruské jednotky již bojují o Želannoje Pervoje. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky již začaly ustupovat z Nevelskoje na západ, aby nebyly obklíčeny. Zatím o tom ale neexistují žádné důkazy. 

Současně se vyvíjí strategicky hrozivější situace pro ukrajinské ozbrojené síly na západě - v oblasti Selidovo a Novogrodovka. Z těchto osad, jak jsme již psali, se otevírá cesta na jihozápad - obchází zezadu celou druhou linii obrany ukrajinských ozbrojených sil západně od Doněcka, která se opírá o Ukrainsk, Gornjak a Kuračovo.

 


Po rychlém pádu Novogrodovky si ukrajinské velení zřejmě tuto hrozbu uvědomilo, proto byly podle údajů z různých zdrojů na obranu Selidova přesunuty zálohy a Rusové nemohli město hned dobýt. Už několik dní tam probíhají urputné boje, během nichž se ruským jednotkám podařilo získat okraj města a nyní se snaží probít do centra. Jak ale píší ruské veřejné stránky, ukrajinské ozbrojené síly zde na rozdíl od Novogrodovky projevují tvrdohlavý odpor.

 

 

Ale obecně, opakujeme, aktivace ruských jednotek je patrná nikoli směrem na Pokrovsk a Mirnograd, ale na jih - směrem na Nevelskoje, Krasnogorovku a Kuračovo. 

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)